Analyse
Economisch overzicht van de afgelopen maand 5 jaar geleden - dinsdag 2 april 2013

De redding van Cyprus en de grondige herstructurering van zijn bankensector liet de beleggers in maart niet onbewogen.

De euro verloor verder terrein. Onze munt zal in het sukkelstraatje blijven zolang de politieke problemen niet opgelost raken (in Italië maar ook inzake Europees beleid) en zolang de economische en financiële situatie niet verbeteren.
Op de obligatiemarkten blijven de rentevoeten evenwel historisch laag. De lichte stijging van de rentestand in januari en februari werd in maart weer uitgewist.
De financiering van de Europese schuld vormt vooralsnog geen probleem.

 

De val van het eiland en van zijn overgedimensioneerde bankensector zat er al aan te komen sinds de Griekse schuldherschikking (Cypriotische banken hoge blootstelling aan Griekenland), en gezien de beperkte omvang van de Cypriotische economie (amper 0,2% van het bbp van de eurozone) had die val in principe geen zware gevolgen mogen hebben.

 

Het eerste reddingsvoorstel voor Cyprus, dat alle bankdeposito's zou treffen maar wel enigszins de aandeelhouders en de schuldeisers van noodlijdende banken zou sparen, werd trouwens goed onthaald door de markten.
En ook het definitieve plan, dat spaartegoeden boven de 100.000 euro viseert (en de depositogarantieregeling dus respecteert) en voor de rest alle economische actoren treft die betrokken zijn bij de twee grootste Cypriotische banken, werd aanvankelijk goed onthaald.

 

Het waren echter de onhandige uitspraken van Jeroen Dijsselbloem die de lont in het kruitvat staken. De Nederlandse voorzitter van de Eurogroep liet zich ontvallen dat de redding van Cyprus als voorbeeld kon fungeren voor andere landen, en ondanks de ontkrachting en toelichting al een paar uur later, was het hek van de dam. In de ogen van de beleggers is er iets fundamenteels veranderd in de eurozone. Terwijl het tot voor kort altijd de belastingbetalers waren die moesten opdraaien voor de kostprijs van de schuldencrisis en de herstructureringen in de bankensector, doet de Cypriotische redding nu ook aandeelhouders, schuldeisers en zelfs grote spaarders mee het gelag betalen. Niemand lijkt m.a.w. nog veilig.

Deel dit artikel