Analyse
De voorbije beursweek 5 jaar geleden - vrijdag 12 april 2013

Vrijdagmiddag klokte de S&P 500 af met winst vergeleken met vorige week. Ook de Stoxx Europe 50 volgde die tendens, ondanks de crisis. De Bel 20 kon op zijn beurt een groot deel van de verliezen van vorige week wegwerken.

De markten

De beurzen reageerden positief op de Chinese inflatiecijfers. Met de inflatie onder controle is er minder risico op kredietbeperkingen, wat de groei zou kunnen belemmeren. Ook werden de beurzen positief geboost door het aanhouden van de expansieve monetaire politiek in Europa en in de VS en de bevestiging van de monetaire versoepeling in Japan. Daarnaast konden de beleggers na de daling van vorige week goede zaakjes doen.

 

De euro steeg verder t.o.v. het groene biljet en bereikte een goede 1,31 USD.

 

In België lagen de rentevoeten op 10 jaar in het begin van de week onder de 2 %. De beleggers gaven de voorkeur aan veilige Belgische staatsobligaties en wel om de volgende redenen:
- de redding van Cyprus die duurder uitviel dan voorzien,
- de onrust rond Portugal en een mogelijk domino-effect naar de andere Zuid-Europese landen
De vrees nam later echter af en de Belgische rentevoeten stegen terug boven de 2 %.
Een niveau dat nog steeds vrij laag is. Goed nieuws voor de staatsbegroting, slecht nieuws daarentegen voor de kleine spaarder die waarschijnlijk een nieuwe verlaging van de spaarrentes zal moeten slikken.

 

De aandelen

– Rio Tinto (kopen) en de grondstoffensector genoten van de dalende dollar (de prijzen worden namelijk uitgedrukt in USD).
– KBC (houden) en Société Générale (houden) boerden goed; Delta Lloyd (kopen) en Ageas (houden) ook. De dalende Italiaanse rentevoeten en de mogelijke verlenging met 7 jaar van de terugbetalingstermijnen van de leningen, toegekend aan Portugal en Ierland, kwamen de Europese banksector ten goede.
– Intel (kopen), Texas Instruments (kopen) en Xerox (kopen) volgden de algemene tendens in de sector en stegen alle drie. En dit ondanks de kelderende pc-verkopen (-14 % in het eerste kwartaal) die roet in het eten kwamen gooien.
– Roche (houden) zag zijn omzetcijfer van het eerste kwartaal klimmen met 6 % (zonder wisselkoerseffecten). Ook werden de vooruitzichten voor 2013 bevestigd.
– Bij Chevron (kopen) was er in het eerste kwartaal een lichte terugval van de productie, als gevolg van onderhoudswerken in de Golf van Mexico en ontginningen in Brazilië. Dit zijn echter tijdelijke aangelegenheden.
– Axa (kopen) verkoopt een portefeuille van activa in de VS met een lichte minwaarde.
– GDF Suez (kopen) lijkt beetje bij beetje opnieuw in de smaak te vallen bij beleggers en analisten (maakt deel uit van onze selectie aandelen met een gul dividend).
– Delhaize (kopen) kende een gunstige evolutie dankzij optimistische uitspraken van de directie betreffende zijn activiteiten in de VS.
– AB InBev (verkopen) sloot een akkoord met het Amerikaanse ministerie van Justitie omtrent de overname van het Mexicaanse Grupo Modelo.
– Arseus leed onder een te zwakke groei van zijn verkopen.
– Het lot van Alfacam (aandeel opgeschort) ligt in de handen van de bankiers.

 

Op de agenda

– Maandag 15 april: BBP in China,
– Dinsdag 16 april: beleggersvertrouwen in Duitsland, kwartaalomzet van Danone, kwartaalresultaten van Coca-Cola, Intel, Euronav
– Woensdag 17 april: Algemene Vergadering van Belgacom, kwartaalresultaten van de Bank of America, Abbott Laboratories, kwartaalupdate van Picanol…
– Donderdag 18 april: kwartaalresultaat van Google, IBM, Nokia, CMB, kwartaalomzet van L’Oréal, Carrefour…
– Vrijdag 19 april: kwartaalresultaten van SAP, General Electric, Kimberly-Clark.

 

Deel dit artikel