Analyse
De economie vertraagt in China. Mag men er nog beleggen? 5 jaar geleden - dinsdag 16 april 2013

De Chinese economie is in het eerste trimester met 7,7 % gegroeid. Onvoldoende om de markten gerust te stellen. We blijven evenwel in het land beleggen.

De economische vertraging in China weegt op de beurs die sinds begin dit jaar lichtjes is teruggevallen. Het land, dat volop in een economische transitie zit, beschikt echter over een indrukwekkend dynamisme. Beleg er dan ook in zeker nu de Chinese munt, de yuan, ondergewaardeerd is tegenover de euro.

 

We raden twee beleggingsfondsen aan: Fidelity China Focus EUR A of GAM Star China Equity USD. Ideaal gewicht in portefeuille: 10 %. Risico: hoog.

 

Lichte vertraging

De Chinese economische groei is in het eerste kwartaal lichtjes vertraagt: +7,7 % tegenover +7,9 % in het trimester daarvoor. Dit cijfer ligt hoe dan ook iets boven het objectief van 7,5 % dat de Chinese autoriteiten naar voor hebben geschoven.

 

De vertraging van de Chinese economie (die er in maart op jaarbasis ‘slechts’ met 8,9 % op vooruitging), de lichte vermindering van de investeringen (de echte motor van China de laatste jaren nam met 20,9 % toe) en de beperkte toename van de elektriciteitsconsumptie (+2,1 %) hebben niettemin de vrees van de markten aangewakkerd dat de twee grootste economie ter wereld aan snelheid inboet.

 

Transitie

Na een lange politieke overgangsperiode poogt China nu zijn groeimodel om te vormen. Tot op heden was de groei te afhankelijk van investeringen en buitenlandse handel. Het land wil zijn binnenlandse markt boosten zodat privé-consumptie meer tot de groei gaat bijdragen.

 

De economie is dus in volle transitie. En hoewel de oorlog verre van gewonnen is, heeft China heel wat mogelijkheden om zijn doel te bereiken. Als het hierin slaagt, zal dit de toekomstige groei duurzaam ondersteunen. De detailhandelsverkopen steken de nieuwe politiek alvast een hart onder de riem. In maart gingen ze er op jaarbasis met 12,6 % op vooruit.

 

Deel dit artikel