Analyse
Centrale bank van Japan: korte metten met deflatie 5 jaar geleden - vrijdag 5 april 2013

Tijdens zijn eerste vergadering aan het hoofd van de Japanse centrale bank, kondigde de nieuwe gouverneur Haruhiko Kuroda een aantal maatregelen aan met als doelstelling de inflatie opnieuw op 2,0 % te brengen.

Hoe dan ook, we vermijden liever de Japanse obligatiemarkt: de rentevoeten liggen er laag, de ingrijpende tussenkomst van de centrale bank zorgt voor een kunstmatige prijsstijging van het staatspapier en deze belegging is zeker niet zonder risico (de Japanse staatsschuld zou dit jaar boven 224 % van het BBP moeten uitkomen). Ook is de Japanse beurs globaal gezien niet goedkoop genoeg om er te beleggen (we raden u enkel het aandeel Mabuchi Motor aan. Zijn economisch model kon zich al bewijzen.).
Raadpleeg
onze strategie om uw middelen te beleggen op andere, gunstigere markten. 

 

Om het beoogde inflatieniveau te bereiken, wil de Japanse centrale bank de yen afzwakken door massaal geld in omloop te brengen. Op 2 jaar tijd wil de bank namelijk zowel de geldhoeveelheid als haar portefeuille aan staatsobligaties verdubbelen (elke maand zal ze 7 500 miljard yen aan schatkistcertificaten kopen).
Net zoals de Amerikaanse Federal Reserve wil de Japanse centrale bank ook staatobligaties met een langere looptijd kopen. Op die manier wil ze de langetermijnrente laag houden. Daarnaast zal ze in trackers en vastgoedbevaks investeren.

De yen is ondertussen al met 16 % gezakt t.o.v. de euro. De inflatie daarentegen kende tot nu toe nog geen opstoot (in februari bedroeg ze 0,3 %, wat nog lager is dan 1 jaar ervoor). Japan heeft dus nog heel wat werk voor de boeg.

 

Deel dit artikel