Analyse
Britse pond: onder druk 5 jaar geleden - woensdag 3 april 2013

Sinds begin dit jaar is het Britse pond de zwakke leerling in de klas. Tegenover de euro verloor de munt in die periode een kleine 5 %. Waarom?

Het Britse pond is overladen met alle zonden van Israël en is na de recente daling fors ondergewaardeerd. We zijn evenwel geen koper van Britse overheidsobligaties of bedrijfsobligaties uitgedrukt in het Britse pond. Het rendement ligt gewoon veel te laag.
Beter is om in Britse aandelen te beleggen. De beurs van Londen is de grootste beurskapitalisatie van Europa en ook de meest gediversifieerde. Ze is goedkoop en goed geplaatst om te profiteren van de verwachte verbetering in het tweede semester van de wereldwijde conjunctuur. Deze post is goed voor 20 % uit van onze neutrale portefeuille op 10 jaar. Onze voorkeur gaat naar de aandelenfondsen Cazenove UK Equity EUR en SSgA UK Index Equity. U kunt echter ook kiezen voor individuele aandelen

 

Waarom staat het Britse pond onder druk?

De belangrijkste reden is ongetwijfeld dat de kans groot is dat de Bank of England wederom de geldpers zal laten draaien. Het begrotingstekort, geraamd op 7,4 % dit jaar, zal de Britse openbare schuld nog verzwaren. Om te vermijden dat de rente waartegen het Verenigd Koninkrijk zich moet financieren nog zou stijgen, en de rekening nog doen oplopen, zal de centrale bank massaal blijven schuldpapier opkopen. En om dit te kunnen doen, moet ze nieuw geld drukken. Een ingreep die gewoonlijk de munt doet verzwakken.
Het is het vermelden waard dat om de crisis tegen te gaan de Bank of England zich meer gaat richten naar groei en werkgelegenheid en minder naar inflatie. Deze laatste dreigt dus hoog te blijven. Een hoge inflatie verzwakt ook de waarde van een munt (voor dezelfde som kan men minder goederen kopen).
Maar er is meer. Moody’s verlaagde enkele weken geleden de rating van het land terwijl Fitch het VK op zijn negatieve watchlist zette. Een verlaging van Fitch zit met andere woorden in de kaarten. Geen zaken om de beleggers gerust te stellen.
Ten slotte ligt de rente zodanig laag dat weinig buitenlandse beleggers zich geroepen voelen om in het Britse pond te stappen.

 

Waarom gebeurde de daling zo snel?

De problemen van het VK zijn niet nieuw. Vanwaar deze plotse daling van de munt? De verlaging van de rating van het VK, hoewel die werd verwacht, heeft niettemin op de waarde van het pond gewogen. Maar het pond is ook gedaald… omdat de euro is geapprecieerd. Beleggers zijn dus vandaag minder ongerust over de eurozone dan een paar maanden geleden, en dit heeft voor een boost gezorgd. Men kan ook constateren dat bij het minste probleem de tendens kan omdraaien. Zo heeft de eenheidsmunt de laatste dagen pluimen moeten laten door toedoen van de crisis rond Cyprus.

 

Deel dit artikel