Analyse
Bitcoin: nieuwe goudkoorts 5 jaar geleden - dinsdag 9 april 2013

De voorbije dagen kon men niet naast bitcoins kijken. Door de enorme vraag uit de landen van de eurozone en Rusland ging de prijs van deze virtuele munteenheid door het dak.

De koers van de bitcoin is enorm gestegen. Men kan rustig spreken van bitcoingekte. Maar hoe sterker de koers stijgt, hoe groter de kans op een (digitale) crash en die is er al gekomen toen de waarde eind vorige week op één dag van 140 USD naar 107 USD terugviel. Achter deze stijgende koersen gaan aanlopen lijkt ons een slecht idee. We zouden dan ook niet op deze rijdende trein springen. We vermelden er ten slotte ook nog bij dat de veiligheid van die bitcoins niet altijd is gegarandeerd want de voorbije maanden zijn verschillende virtuele hold-ups gepleegd waarbij de dieven met een bepaald bedrag aan bitcoins aan de haal zijn gegaan.

 

Virtuele munteenheid

De bitcoin (afkorting BTC) is een virtuele munteenheid die gecreëerd werd door internauten in 2009, toen de financiële crisis op haar hoogtepunt was. De munt had twee doelstellingen: een alternatief vormen voor de bestaande munten zoals de Amerikaanse dollar, euro, yen in geval ze in de problemen zouden komen en als munt dienen om onlinetransacties af te sluiten. De bitcoin kan op verschillende gespecialiseerde sites of marktplaatsen zoals www.mtgox.com en www.bitcoins.eu worden gekocht en verkocht. Is men geïnteresseerd te kopen dan volstaat het om dollars, euro’s of een andere munt op deze sites te storten en tegen de geldende prijs in bitcoins om te zetten. Daarna kan men de munt in een onlineportefeuille bijhouden. Men kan daarna bijkopen of als betaalmiddel gebruiken.

 

Explosie

Tot voor enkele maanden leidde de bitcoin een eerder teruggetrokken bestaan en was de munt enkel gekend bij een kleine groep ‘volgers’. Maar de voorbije weken is daar eensklaps verandering ingekomen. Door de crisis in Cyprus en de belasting op spaartegoeden, opgelegd door de EU, trad de virtuele munt op de voorgrond. Velen zagen de bitcoin als het alternatief bij uitstek van bestaande munten. ‘Als spaargeld nu niet meer veilig is dan kunnen we beter virtueel gaan met ons geld’, redeneerden velen plots.

 

De vraag naar bitcoins was in een mum van tijd niet meer te houden, vooral Europeanen uit de eurozone en Russen (ook zwaar getroffen door de belasting in Cyprus) sloegen aan het kopen. De bitcoin, die begin maart nog tegen 40 USD kon worden omgezet, ging op enkele weken tijd naar 140 USD. De vraag nam dus spectaculair toe maar het aanbod is beperkt. Voeg deze twee zaken samen en de koers was niet meer bij te houden. Het aanbod kan trouwens slechts gestaag toenemen aan de hand van berekeningen van complexe algoritmes. In tegenstelling tot bestaande munten zoals de dollar, de euro of de yen is er geen centrale bank die de drukpers kan aanspreken.

 

Deel dit artikel