Analyse
Moreel van de Amerikaanse consument zakt 5 jaar geleden - donderdag 28 maart 2013

Het vertrouwen van de Amerikaanse consument zakte in maart (nadat het februari gestegen was).

Een meerderheid van de Amerikanen voorziet in de volgende maanden eerder een terugval van de economische situatie dan een heropleving.
Dit verandert echter niets aan onze strategie.
In
onze portefeuilles zitten nog steeds Amerikaanse aandelen en aandelenfondsen. 

 

De besparingsmaatregelen, die automatisch ingevoerd werden als gevolg van de politieke impasse, wegen op het vertrouwen van de Amerikaanse consument. De stijging van de loonkosten en van de brandstofprijzen eveneens. Ook maakt de bevolking zich meer zorgen om de situatie op de arbeidsmarkt dan vroeger.

 

In de industrietak was er in februari plots een stijging van de vraag naar duurzame goederen (+5,7 %) nadat die in januari slonk (-3,8 %). Dit is echter hoofdzakelijk te danken aan de klimmende vraag in de luchtvaartsector. Ten gevolge van de geschrapte vluchten van het laatste Boeing-model waren in januari slechts 2 bestellingen binnengelopen. In februari daarentegen werden 179 vliegtuigen verkocht. Als men echter geen rekening houdt met het openbare vervoer, dan zijn de bestellingen in februari met 0,5 % (t.o.v. januari) teruggelopen, nadat ze vorige maand met 2,9 % stegen.

 

Ondanks deze cijfers blijven onze verwachtingen voor de VS echter ongewijzigd. In het eerste kwartaal voorzien we een forse groei (de gezinsuitgaven blijven dynamisch). De rest van het jaar zou de onzekerheid omtrent de begroting op de activiteit kunnen wegen. Dit zou de Amerikaanse economie echter niet uit haar lood slaan.

 

Deel dit artikel