Analyse
Februari: euro gaat kopje onder… 5 jaar geleden - dinsdag 5 maart 2013

Op de wisselmarkten brengt elke maand wel iets totaal anders.

In een portefeuille op 10 jaar met een neutrale risicograad, kunt u 20 % in euro beleggen (mik vooral op inflatiegebonden obligaties, bedrijfsobligatiefondsen met een eindvervaldag en goede spaarrekeningen).
Investeer daarbj 5 % in Zweedse kroon, 5 % in Zwitserse frank en de rest in aandelen.
Raadpleeg
onze strategie. 

 

De euro verloor in februari alle winst die ze geboekt had in topmaand januari. De munt veerde van 1,3262 USD, het niveau op 1 januari, op tot 1,3644 USD op de 1ste februari, het hoogste peil sinds november 2011. Maar de opmars werd gestuit in februari en de munt sloot eind februari zelfs af op 1,31 USD. De harde Europese realiteit haalde het beleggersoptimisme uiteindelijk terug onderuit.

 

De twijfel die de Amerikaanse Federal Reserve uitsprak, lag aan de basis van de trendbreuk. Terwijl de conjunctuur in de VS geleidelijk verder verbetert, stelt de centrale bank haar beleid in vraag : wat zijn de voor- en nadelen van de massale aankopen van financiële activa. Hoewel het laten draaien van de geldpers voor het ogenblik niet in vraag wordt gesteld, geven de vraagtekens van de Fed aan dat de Amerikaanse economie zich verder opricht.

 

In Europa daarentegen hebben de terugkeer van de politieke risico’s in Italië (verlamd door de proteststemmen tegen de structurele hervormingen die zijn opgelegd onder druk van Europa), de verdenking van corruptie van de Partido Popular in Spanje en het nieuwe financiële schandaal rond Banca Monte Paschi de schrik opnieuw verhoogd. Uiteindelijk was er in januari geen rechtvaardiging voor de appreciatie van de euro…

 

Het verder uitdiepen van de recessie in de eurozone in het vierde kwartaal (BBP:-0,6 % tegenover het derde kwartaal), gecombineerd met een nog altijd moeilijke financiële situatie van de lidstaten pleitte daarentegen voor een daling van de Europese munt. Een herstel wordt niet verwacht voor het tweede semester en een daling van de werkloosheid, die momenteel op een historisch hoog niveau ligt, is weinig waarschijnlijk voor 2014. Beleggers werden opnieuw geconfronteerd met deze realiteit waardoor ze de euro aan de kant schoven. Zelfs de yen wist zich in februari te herpakken hoewel de Japanse autoriteiten er alles aan doen om de munt te verzwakken.

 

De stijging van de rentevoeten is een ander opmerkelijk feit tijdens deze maand. Van de rente, die zich eind 2012 op een historisch laagtepunt bevond, werd verwacht dat ze dit jaar zou gaan stijgen. Dit fenomeen dat in januari werd aangevangen, zette zich door in februari. Hoewel de terugkeer op het voorplan van de Europese schuldencrisis de rentevoeten van de meest solide landen lager heeft geduwd, blijft de algemene tendens opwaarts.

 

Deel dit artikel