Analyse
De ECB ontgoochelt 5 jaar geleden - dinsdag 12 maart 2013

De Europese Centrale Bank (BCE) is geen centrale bank zoals een andere.

Gezien de moeilijkheden van de Europese economie blijven we geloven dat de ECB de komende maanden haar rentevoeten zal verlagen. De euro zal dan ook blijven afzien en u doet er beter aan te beleggen in het buitenland.
Raadpleeg
onze strategie

 

De eurozone is in recessie, de inflatie onder bedwang en de eenheidsmunt overgewaardeerd, maar de ECB beweegt niet. De groeivooruitzichten zijn neerwaarts aangepast met een BBP (Bruto Binnenlands Product; alle goederen en diensten die over één jaar in één land zijn geproduceerd) dat dit jaar tussen de 0,1 % en 0,9 % zal terugvallen. En een stagnatie in 2014 valt niet uit te sluiten. De inflatie zou dit jaar kunnen terugvallen tot 1,2 % en 0,6 % in 2014, ver onder de maximumgrens van 2 % die de ECB heeft getrokken.

Met deze gegevens in het achterhoofd zou eender welke centrale bank overgaan tot een versoepeling. Maar niet de ECB! Tijdens haar vergadering in maart werd er beslist voor een status quo met een leidende rentevoet die vastgepind bleef op 0,75 %. Voorzitter Mario Draghi liet hetzelfde geluid horen: regeringen moeten de structurele hervormingen en bezuinigingen aanhouden om de schuldcrisis te overwinnen terwijl de ECB alle door de financiële sector gevraagde liquiditeiten zal blijven voorzien. En als dit zich nog steeds niet vertaalt in een verbetering dan zal het economisch herstel toch maar een kwestie van tijd zijn.

Het is een feit dat door de forse daling het BBP op een dag wel eens zal herstellen. Maar dit zal niet begin dit jaar zijn. De terugval van de detailhandelsverkopen met 1,3 % in januari doet alvast weinig goeds beloven voor de groei in het eerste kwartaal.

 

Deel dit artikel