Analyse
De Amerikaanse huizenbouwers zijn in uitstekende doen 5 jaar geleden - donderdag 7 maart 2013

Ze hebben de vastgoedcrisis bijna volledig verteerd.

We verwachten dat de Amerikaanse economie verder tegen een gematigd tempo zal herstellen en de werkloosheid geleidelijk verder zal afnemen. De gezondheid van de huizenmarkt staat of valt trouwens met dit laatste. Het grootste gevaar bestaat erin dat de Federal Reserve zijn steunmaatregelen zal verminderen waardoor de rente kan stijgen en lenen veel duurder zal worden. De huizenbouwers van hun kant hebben al een flink deel van het goede nieuws in hun koersen geïntegreerd dus is het opwaarts potentieel eerder beperkt.
We blijven tot nu toe beleggingen op de Amerikaanse beurzen aanraden (zie
onze portefeuille), met aandelenfondsen of individuele goedkope aandelen. 

 

Welk herstel heeft de sector erop zitten?

Al geruime tijd laten alle Amerikaanse macrocijfers die verband houden met de huizenmarkt een flinke verbetering optekenen. Dit heeft zich ook vertaald in een flinke stijging van de index van de Amerikaanse huizenbouwers (S&P Homebuilders Index). Alle grote Amerikaanse namen uit de sector zoals Toll Brothers, Pulte Group en H.R. Horton maken hier deel van uit. De sector heeft er een flink herstel opzitten sinds eind 2008 toen de huizenmarkt in de VS stilviel. Er werden toen nauwelijks nog huizen gebouwd door de enorme overcapaciteit die eensklaps ontstond. Huizenbouwers kwamen in een vacuüm terecht en dienden de tering naar de nering te zetten. De zwakke bedrijven vielen uit de boot en de overblijvers kwamen versterkt uit de crisis. De index noteert nu bijna op het niveau van voor de crisis, een huzarenstukje.

 

Waarom wist het zo sterk te presteren?

Vooral het beleid van de Fed heeft de heropleving mogelijk gemaakt. Al jaren koopt de centrale bank staatspapier op om de rente op lange termijn, die als referentie wordt gebruikt voor de hypotheekrente, zo laag mogelijk te houden. Er kan dus al jaren relatief goedkoop geleend worden. De huizenmarkt moest worden aangezwengeld want op een bepaald ogenblik was het aanbod van bestaande woningen zo groot en de vraag zo zwak dat de prijzen in elkaar stortten. Daarnaast is de economische toestand in de VS de voorbije jaren verbeterd. De werkloosheid is aanzienlijk teruggevallen terwijl de consumptie in de lift zit. Twee zaken die nauw verbonden zijn en aangeven dat de gemiddelde Amerikaanse burger wat meer ademruimte heeft en de bouw van een huis kan overwegen.

 

Deel dit artikel