Analyse
Crisis in Cyprus: onze analyse, onze adviezen 5 jaar geleden - dinsdag 19 maart 2013

De markten slaan niet in paniek.

Ondanks de situatie in Cyprus, blijven we onze strategie volgen.
De goedkope dollar zou de rest van het jaar moeten blijven stijgen. Hieruit kunt u profijt halen indien u, zoals wij het u reeds aangeraden hebben, in Amerikaanse activa belegt via aandelen of fondsen.

 

Geen besmetting

Het ziet er niet naar uit dat de crisis in Cyprus andere landen zal besmetten.
Tot nu toe heeft men nog geen enkele kapitaalvlucht uit Zuid-Europese banken vastgesteld, wat de eerste paniekgolf iets deed wegebben.
Wat betreft de obligatiemarkt: de rendementen van de Spaanse, Portugese en Italiaanse staatsobligaties stijgen slechts lichtjes.

 

Vertrouwenscrisis

De situatie in Cyprus bewijst hoezeer de Europese overheden nog worstelen om de naweeën van de crisis weg te werken en opnieuw een vertrouwensklimaat te scheppen. De beurzen houden dan wel rekening met dit gegeven, toch weegt dit op het moreel van de beleggers, die een deel van hun winsten opstreken na de stijging van de laatste weken.

 

De euro, wiens broosheid alweer een feit is, gaat achteruit tegenover de dollar en bereikt zijn dieptepunt voor 2013. Het groene biljet daarentegen geniet van zijn status als vluchtwaarde.

 

De financiële aandelen

De Cypriotische crisis en de daaruit vloeiende vrees voor de stabiliteit van het financiële systeem troffen vooral de Europese bank- en levensverzekeringssector. Maandag daalden beide sectoren met 1,4 %. Het Franse aandeel Société Générale (houden) verloor 3,3 %, de Italiaanse bank Unicredit 3,6 %. De aandelen van de Europese banken kunnen ons niet bekoren (met uitzondering van de Nederlandse bankverzekeraar Delta Lloyd). In de verzekeringssector raden we u nog altijd de aandelen van het Zwitserse Zurich Insurance aan, het Franse Axa en het Nederlandse Aegon.

 

Deel dit artikel