Analyse
Brazilië moet in staat zijn om weer op te veren. Ervan profiteren? 5 jaar geleden - donderdag 14 maart 2013

Met een economische groei van slechts 0,9 % ontgoochelde Brazilië in 2012. De Braziliaanse beurs moest zelfs 7 % prijsgeven in 1 jaar tijd. Maar ondanks de vele uitdagingen moet het land o.i. in staat zijn om weer op te veren.

Braziliaanse aandelen verdienen dan ook een plaatsje (5 %) in een dynamische portefeuille op minimum 10 jaar.
Via de aandelen
– 
BNY Mellon Brazil Equity A EUR
– JPM Brazil Equity A
Via de tracker
EGShares Brazil Infrastructure (ISIN code: US2684618299; ticker: BRXX; in New York genoteerd).
Via de aandelen (in New York genoteerd)
– 
Santander Brasil, de vierde retailbank van Brazilië, zal in 2014 normaal haar inkomsten zien stijgen dankzij de verwachte stijging van de investeringen en van de rente; de koers wordt ondersteund door de inspanningen van de hoofdaandeelhouder (het Spaanse Santander) om de balans te versterken.
– 
Telefônica Brasil: de resultaten 2012 van de Braziliaanse dochter van het Spaanse Telefónica waren beter dan verwacht en de recente lancering van een triple play-aanbod moet de groei stimuleren. Het aandeel biedt ook een fraai dividendrendement.

 

Ontgoochelend 2012

Begin 2012 klopten de Braziliaanse autoriteiten zichzelf op de borst: hun land was uitgegroeid tot de zesde economie ter wereld en kondigde een groeicijfer van 3,5 % aan voor 2012. Vandaag is de euforie echter ver zoek en is het tijd voor bescheidenheid. Want hoewel de economische activiteit in het vierde kwartaal lichtjes aantrok (+0,6 % t.o.v. het derde kwartaal), is de balans voor heel 2012 (+0,9 %) zeker niet denderend. Temeer omdat de autoriteiten niet karig zijn geweest met stimuleringsmaatregelen.

Investeringen op laag pitje

De zwakke prestaties zijn vooral te verklaren door de moeilijkheden in de industrie. De Braziliaanse industriëlen wezen lange tijd naar de dure real als oorzaak voor hun problemen, maar toch konden ze in 2012 geen garen spinnen bij het feit dat de koers van hun munt instortte op de wisselmarkten. De productiviteit van Brazilië neemt veel trager toe dan die van veel andere groeilanden en de Braziliaanse industrie is niet competitief meer door logge administratieve procedures, gebrekkige infrastructuur en een lage investeringsgraad.

Inflatie ontspoort

De inflatie op jaarbasis bedroeg medio 2012 minder dan 5 % maar is intussen uitgestegen tot boven de 6 %, een eind boven het officiële inflatiedoel van 4,5 % dus. De monetaire autoriteiten zullen mogelijk hun leidend rentetarief verhogen. De regering denkt eraan om de lagere taksen op brandstoffen, die normaal pas zouden ingaan vanaf juli, te vervroegen, om de belastingheffing op basisvoedingsmiddelen terug te schroeven, en om de aanpassing (leeg: stijging) van de tarieven voor bepaalde openbare diensten uit te stellen. Al die maatregelen zullen wel de inflatie milderen, maar slechts tijdelijk helaas.

Sportevenementen moeten het tij keren

Zoals blijkt uit de daling van de detailhandelverkopen tussen november en december (-0,5 %), remt de inflatie de consumptie af. De autoriteiten zullen er echter alles aan doen om het consumptieniveau van de gezinnen op peil te houden. En het huidige lage investeringspeil moet een boost kunnen krijgen dankzij de organisatie van het WK voetbal in 2014 en van de Olympische Spelen in 2016, twee ideale "uitstalramen" om buitenlandse investeerders aan te trekken.

 

Deel dit artikel