Analyse
Zweden gelooft in een heropleving 5 jaar geleden - donderdag 14 februari 2013

De Zweedse centrale bank heeft besloten de leidende rentevoeten op 1 % te laten.

Zweedse aandelen verdienen nog altijd een plaatsje in onze portefeuille.
De correct gewaardeerde beurs van Stockholm zou in de nabije toekomst nog moeten profiteren van het dynamisme van de lokale economie en rendementen bieden die licht boven het Europese gemiddelde liggen. U kunt er 5 à 15 % van uw portefeuille investeren, in functie van uw risicoprofiel en van de duurtijd van uw belegging. Raadpleeg onze strategie en koop SSgA Sweden Index Equity Fund.

 

Ondanks een beperkte groei van 0,7 % van december 2011 tot december 2012 en een deflatie van 0,1 % in dezelfde periode, hebben de Zweedse autoriteiten besloten om de leidende rentevoeten niet nogmaals te verlagen, en dit om de economie te stimuleren. De heroplevende conjunctuur in Europa maar ook in de Verenigde Staten en in China, luiden naar alle waarschijnlijkheid een periode van economisch herstel in voor de zeer open Zweedse economie.

 

In tegenstelling tot de eurozone is Zweden aan een recessie ontsnapt. Door een sterke competitiviteit zou het land moeten kunnen meegenieten van de betere wereldconjunctuur verwacht in 2013 (vooral in het tweede kwartaal).

 

Het land beschikt nog steeds over erg gezonde overheidsfinanciën. Het begrotingstekort bedraagt minder dan 1 % van het BBP en de overheidsschuld minder dan 38 % van het BBP.

 

Deel dit artikel