Analyse
Verenigd Koninkrijk: richting exit EU? 5 jaar geleden - woensdag 13 februari 2013

Heeft de aankondiging van een referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unieiets aan onze adviezen gewijzigd?

Britse aandelen maken nog altijd 20% uit van onze neutrale portefeuille op 10 jaar. 

Beleg erin via de fondsen Cazenove UK Equity EUR en SSgA UK Index Equity

of met de aandelen:

– National Grid (monopoliepositie op zijn thuismarkt, hoog dividend)

– Sage (solide business model, genereert veel cash)

– Sainsbury (strategie van scherpe prijzen voor merkproducten).

– GlaxoSmithKline (ruime productenportefeuille, hoge blootstelling aan groeilanden)

– Rio Tinto (kostenbesparingen, verstevigt zijn balans)

– Vodafone (sterke positie heeft in de groeilanden en in de VS)

– BP (te hard afgestraft door gevolgen van olieramp in de Golf van Mexico; meer riskant)

We vermijden steeds de obligaties in Britse pond.

 

Impact van Britse exit?

Begin dit jaar kondigde premier Cameron aan tegen 2017 een referendum te zullen organiseren over het Britse lidmaatschap van de EU. Als de Britten zouden opstappen, zou dat als een kaakslag voor de EU worden beschouwd en op de militaire slagkracht van de Unie wegen. Maar los daarvan zou de impact voor de EU vrij beperkt blijven en is het vooral het VK zelf dat veel te verliezen heeft. De vrije handel met de EU komt niet in het gedrang, maar om te kunnen uitvoeren naar de EU zullen ze moeten blijven voldoen aan de Europese normen, en als ze zelf niet meer mee rond de tafel zitten, verliezen ze de mogelijkheid om te wegen op de Europese besluitvorming en. Dat kan het VK minder interessant maken als strategische partner voor landen zoals de VS.

 

Tekorten zoals in de VS, groei zoals in Europa

Na een heropleving in het derde kwartaal (impuls van Olympische Spelen), is de Britse economie in het vierde kwartaal opnieuw gekrompen. Eind 2012 lag de activiteit 3,2 % lager dan vóór de crisis, in het eerste kwartaal van 2008. Er wordt dan ook vol spanning uitgekeken naar de groeicijfers voor het huidige kwartaal, want als die negatief zijn, zou het VK voor de derde keer op rij in een recessie belanden. Dat is des te zorgwekkender doordat ondanks de bezuinigingen de begrotingstekorten erg hoog blijven (gemiddeld 9 % van het bbp van 2009 tot 2012). In 2013 zal het tekort wellicht richting 7 % gaan, t.o.v. 3 % voor de eurozone. Logisch gevolg is dat de overheidsfinanciën verder achteruitboeren, met een overheidsschuld die in 2013 naar verwachting zal afklokken rond 93,7 % van het bbp. Voeg daar de hoge schuldenlast van de gezinnen aan toe, die hun koopkracht uitgehold zien door de inflatie (4,5 % in 2011, 2,8 % in 2012), en je begrijpt dat de Britse economie moeite heeft om de rug te rechten, ook al omdat ze qua innovatie en productiviteit achterop blijft hinken.

 

Aandelen

De beurs van Londen (grootste kapitalisatie in Europa) heeft een sterk internationaal karakter Er noteren er veel multinationals, maar ook veel bedrijven uit opkomende landen op zoek naar een grotere markt met een hogere liquiditeit en meer uitstraling. De "city" is dus goed geplaatst om garen te spinnen bij internationale groei. De beurs van Londen is ook weinig volatiel en gul qua dividenden. Bovendien is het Britse pond ondergewaardeerd t.o.v. de euro.

 

Obligaties

Het VK kan zich op 10 jaar nog altijd financieren tegen amper 2,1 %. Dat is minder dan de inflatie, waardoor u als belegger een negatief reëel rendement overhoudt. In geval van problemen is de veiligheidsmarge dan ook onbestaande. Bovendien kan Her Majesty's Treasury zich maar zo goedkoop financieren dankzij de interventies van de Bank of England, die onophoudelijk de geldpersen laat draaien. Als die bron opdroogt, dreigen de koersen van de obligaties fors lager te tuimelen.

 

Deel dit artikel