Analyse
Fed stelt monetair beleid in vraag. Beurzen reageren negatief. 5 jaar geleden - donderdag 21 februari 2013

Het monetair comité van de Amerikaanse centrale bank stuurde via de minutes een mededeling de wereld in die toch voor flink wat verbazing zorgde.

De centrale bankiers uit de diverse Amerikaanse staten lijken met twijfels te zitten over het monetaire beleid in de VS. De beurzen, die al geruime tijd gestimuleerd worden door het extreem flexibele beleid van de Fed en de enorme beschikbaarheid aan liquiditeiten die eruit voortvloeit, hebben negatief gereageerd, maar dat wijzigt niets aan ons koopadvies voor Amerikaanse aandelen.
Die zijn nog altijd goedkoop en de economische context in de VS blijft gunstiger evolueren dan in de eurozone. Het gewicht van Amerikaanse aandelen in
onze portefeuilles varieert van 15 tot 35 %, afhankelijk van uw beleggingshorizon en het risico dat u bereid bent te aanvaarden. U kunt zowel voor fondsen als voor individuele aandelen kiezen.

 

De Federal Reserve nam een tijd geleden de innoverende beslissing om maandelijks voor 85 miljard dollar aan activa op te kopen zolang de werkloosheidsgraad boven de 6,5 % zou blijven en de inflatieprognose onder de 2,5 %.

 

Aangezien de werkloosheid in de VS momenteel nog altijd 7,9 % bedraagt en slechts mondjesmaat daalt, zag het ernaar uit dat de geldpersen nog geruime tijd overuren zouden draaien en de Fed nog lange tijd veel cash in de economie zou moeten pompen.

 

Ze liet nu dus evenwel weten dat "de efficiëntie, kostprijs en risico's van het activaopkoopprogramma momenteel geëvalueerd worden en dat het resultaat van die evaluatie er zou kunnen toe leiden dat de activainkoop verminderd of stopgezet wordt, nog vóór de Fed een daadwerkelijke verbetering van de arbeidsmarktvooruitzichten vaststelt".
Kort samengevat, de belofte om cash te blijven injecteren zolang de werkloosheid niet is gedaald tot 6,5 %, zal mogelijk niet worden nageleefd. De Fed zal haar programma wellicht minder of meer afremmen in functie van de mate waarin de economische situatie blijft verbeteren.

 

De dollar, die tot voor kort terrein moest prijsgeven door de enorme geldcreatie, is door het bericht gestegen.

 

Deel dit artikel