Analyse
India op zoek naar hogere versnelling 5 jaar geleden - woensdag 30 januari 2013

De Indiase centrale bank heeft haar leidend rentetarief teruggeschroefd.

De beurs van Bombay lijkt ons correct gewaardeerd, met dank ook aan de correct gewaardeerde roepie. Ze biedt hogere rendementen dan de westerse beurzen maar de volatiliteit ligt er ook duidelijk hoger.
Toch maken we een klein plaatsje voor Indiase aandelen in
onze portefeuilles. 

We raden u aan erin te beleggen op heel lange termijn via het aandelenfonds Aberdeen Global - Indian Equity A2 USD.

 

De leidende rente in India staat nu op 7,75 %, het laagste niveau sinds 2011, toen een forse inflatieopstoot (tot 10%) de Reserve Bank of India ertoe dwong haar monetair beleid te verstrakken. In december jongstleden was de inflatie teruggevallen tot 7,2% en daardoor kan de centrale bank haar leidend rentetarief nu voor het eerst sinds april 2012 opnieuw wat terugschroeven. Er werd bovendien beslist om ook de wisselreserves die de commerciële banken verplicht moeten aanhouden bij de centrale bank te laten zakken tot slechts 4%, in de hoop dat de banken zo meer kredieten gaan verstrekken aan een economie met een enorme investeringshonger.

 

India probeert zo het vertrouwen terug te brengen en de groei weer een versnelling hoger te schakelen. Nadat het land aanvankelijk hoopte de groeicijfers van China te kunnen imiteren, werd het al snel geconfronteerd met de grote beperkingen van zijn infrastructuur, zijn regelgeving, juridisch systeem, bureaucratie, enz. Terwijl China over heel 2012 afklokte op een groeicijfer van 7,8%, bleef India over de eerste negen maanden hangen op een gemiddelde groei van slechts 5,5%. Veel beleggers reageerden ontgoocheld en keerden het land de rug toe, en dat bleef uiteraard niet zonder gevolgen voor de koers van de roepie.

 

Het land gaat nu dus op zoek naar een nieuw elan. De hervormingen die in september werden goedgekeurd (liberalisering van de distributiesector en de dienstensector) zullen daar wellicht toe bijdragen. Het groeipotentieel van de Indiase economie is volgens ons echter beperkt tot zowat 6%. Beter doen wordt moeilijk zonder dat de inflatie opnieuw fors aanwakkert.

 

Deel dit artikel