Analyse
Er stroomden de voorbije week heel wat positieve berichten binnen... 5 jaar geleden - vrijdag 11 januari 2013

Dat wijst er wellicht op dat het dieptepunt van de wereldeconomie nu achter ons ligt. Toch vertaalde zich dat niet op de beursvloeren.

De S&P 500 en de Stoxx Europe 50 trappelden ter plaatse.
De groeilandbeurzen verloren wat terrein.
De Bel 20 moest zelfs bijna 1% prijsgeven.

 

Nochtans stak de voorzitter van de ECB de beleggers een hart onder de riem door te stellen dat een herstel van de economie in de eurozone mogelijk moet zijn vanaf eind 2013. Daarnaast steeg de Chinese export sterker dan verwacht. En ook op de beurzen viel er goed nieuws te rapen.

 

Beursnieuws

- Het Amerikaanse bedrijf Alcoa (aluminium) bijt traditioneel de spits af van het resultatenseizoen en zijn resultaten worden beschouwd als een goede indicator voor de toestand van de economie. Het kwam dus met zijn resultaten voor het vierde kwartaal, die goed onthaald werden.
- De bankensector klom fors hoger nadat het comité van Basel de regels versoepelde rond de liquiditeitsreserves die banken moeten aanhouden. Dat nieuws stuurde zowel Deutsche Bank (verkopen), Société Générale (houden), ING (houden) als KBC (houden) hoger.
- De Europese telecomsector spon garen bij berichten over gesprekken rond de oprichting van gemeenschappelijke infrastructuur. Na de zware terugval van de sector in 2012 volstond de verre hypothese van eventuele toenaderingen om France Telecom (kopen), Telecom Italia (kopen) en Belgacom (houden) nieuw leven in te blazen en ook Mobistar (houden) een duwtje te geven.
- In de technologiesector stellen heel wat bedrijven hun nieuwste producten voor op het salon voor technologische innovatie in Las Vegas (dat leverde evenwel geen winst op voor de halfgeleidersector).
- Facebook (verkopen) zal volgende dinsdag een nieuw product of een nieuwe dienst voorstellen (zoekmotor? smartphone?).
- Delhaize (houden) profiteerde aan de vooravond van de bekendmaking van zijn omzetcijfer 2012 van het feit dat beleggers een participatie namen in Supervalu, een van zijn concurrenten in de VS. Daarnaast blijft het ook profiteren van zijn status als mogelijke overnameprooi.
- Telenet (houden) noteerde op een paar uren voor het einde van het openbaar bod tot overname (OBA) lichtjes boven de biedprijs van 35 EUR. U mag houden in afwachting van een eventuele heropening en/of verhoging van het bod (onder druk van drie minderheidsaandeelhouders die samen 9% van de aandelen bezitten).
- Agfa-Gevaert (kopen) spon garen bij zijn wereldwijd contract voor de levering van microfilm aan het Amerikaanse Eastman Park Micrographics (EPM). De strategie van "laatste overlever op de markt" moet het mogelijk maken om deze oudere technologie op een rendabele manier te exploiteren. Het aandeel blijft riskant maar is ondergewaardeerd.
- Deceuninck (kopen), ook al een risicovoller aandeel dat ondergewaardeerd blijft, spurtte 10% hoger.
- Punch International schoot zelfs 47% hoger door geruchten over een overnamebod op dochterbedrijf Xeikon, goed voor het grootste deel van zijn intrinsieke waarde. Doorgewinterde speculanten mogen een gokje wagen.

 

Op de agenda

– Dinsdag 15/1: voorstelling nieuwe dienst of nieuw product van Facebook; economisch groeicijfer Duitsland in 2012
– Woensdag 16/1: inflatie in de eurozone, cijfers industriële productie en benuttingsgraad industriële productiecapaciteit in de VS
– Donderdag 17/1: jaarresultaten Intel, ASML en CMB; omzetcijfers vierde kwartaal Ahold, Delhaize en Carrefour
– Vrijdag 18/1: jaarresultaat General Electric, bbp en industriële productie China, uiterste datum bekendmaking resultaat bod van Liberty Global op Telenet.

 

Deel dit artikel