Analyse
Devaluaties van de eigen munt om concurrentievoordeel te bieden 5 jaar geleden - woensdag 30 januari 2013

Dat spelletje biedt ook beleggingskansen...

De dure euro is geen goed nieuws voor de Europese economie, maar betekent wel dat u als belegger in euro goedkoper activa in vreemde munten in portefeuille kunt halen.

 

Japan wil tot elke prijs zijn munt verzwakken (-20 % in zes maanden). Door intussen al meerdere jaren volop de geldpersen te laten draaien, hebben zowel de Federal Reserve als de Bank of England zeker als doel hun land goedkope financiering te bieden en bij te dragen aan een relance van hun economie, maar als dat terloops ook de koers van hun munt verzwakt en zo hun competitiviteit verhoogt, zullen ze daar niet over klagen! China bewaakt nauwgezet de wisselkoers van deyuan om zijn competitiviteit intact te houden.

 

Euro afgeremd door schuldencrisis

De relatieve duurte van onze eenheidsmunt kan verrassend lijken na de diepe recessie en de schuldencrisis in 2012. Maar zonder die twee factoren was de euro wellicht nog veel duurder geweest. De landen met een beperkte schuldenlast en gezonde overheidsfinanciën werden overspoeld door beleggers op zoek naar zekerheid, waardoor hun munt omhoog werd gestuwd. Sommige grote grondstoffenexporteurs zoals Australië, Nieuw-Zeeland en Noorwegen hebben geleerd daarmee te leven, andere landen beslisten om in te grijpen en de waarde van hun munt binnen de perken te houden. Zo zorgt de Zwitserse centrale bank ervoor dat er nooit minder dan 1,20 CHF mag worden neergeteld voor 1 EUR.

 

Geen Europese strategie

Nu we in 2013 opnieuw economische krimp verwachten in de eurozone, baart de relatief dure euro terecht zorgen. Helaas lijkt de ontwikkeling van een gezamenlijke strategie om de waarde van de munt in goede banen te leiden een utopie doordat de realiteit in de diverse eurolanden zo sterk verschilt. De meest competitieve landen, zoals Duitsland, kunnen best leven met een dure euro. Het land begon zich pas zorgen te maken over de waarde van de euro na de maatregelen van de Bank of Japan. Het feit dat Japan een belangrijke concurrent is voor de Duitse autobouwers is daar wellicht niet vreemd aan. Anderzijds hebben de eurolanden die keihard moeten bezuinigen wellicht baat bij een zwakkere euro om via de export hun herstel te helpen.

 

Opportuniteiten voor u als belegger

– Uiteraard laten we overgewaardeerde munten grotendeels voor wat ze zijn. Enkel de Zwitserse frank kan ons nog bekoren. Zwitserse obligaties blijven steken als diversificatie in onze portefeuilles (vooral in de meest defensieve). Ook Zwitserse aandelen (risicoarm) hebben er een plek.
– Onze aandacht gaat vooral naar goedkope munten, maar we zijn op onze hoede voor Amerikaanse en Britse obligaties! De massale interventies van de Fed en de Bank of England "vervalsen" de prijs van staatspapier uit beide landen. Hun aandelenbeurzen zijn wel aantrekkelijk. De rendementen zullen er naar verwachting hoger liggen dan in de eurozone en de volatiliteit is er lager.
– Het hogere risico van Chinese aandelen wordt gecompenseerd door de enorme dynamiek van het land.
– Om in de yen te beleggen, vinden we het nog wat te vroeg. De muntwaarde zal volgens ons nog verder dalen.
– De munten van diverse grote groeilanden (Indiase roepie, Braziliaanse real, Russische roebel, Poolse zloty) bevinden zich in de buurt van hun evenwichtswaarde t.o.v. de euro. Het is dus hun economische dynamiek die het verschil maakt
– De Turkse lira is erg duur, waardoor we de volatiele beurs van Istanboel mijden.
Raadpleeg onze portefeuilles.

 

Deel dit artikel