Analyse
De voorbije week op de beurzen 5 jaar geleden - vrijdag 18 januari 2013

Vrijdagmiddag stond de S&P 500 op een weekwinst van 0,6 %, de Stoxx Europe 50 boekte winst noch verlies en de Bel 20 stond 1,5% hoger dan aan het begin van de week.

De voorbije week stond in het teken van de eerste resultaten voor het vierde kwartaal 2012 die binnenstroomden en de Amerikaanse werkloosheids- en vastgoedcijfers. Die lijken het herstel van de economie in de VS te bevestigen en werden dan ook goed onthaald.

 

Wereldwijd beursnieuws

De technologiesector sloeg deze week een mager figuur. Het Duitse SAP (verkopen) verloor terrein nadat het voorlopige resultaten bekendmaakte die nochtans niet slecht zijn maar wel lichtjes onder de verwachtingen bleven. ASML (verkopen) publiceerde uitstekende cijfers voor 2012 maar verwacht geen omzetgroei in 2013. Intel (kopen) maakte een kwartaalomzet bekend die lager lag dan verhoopt. Apple (verkopen) leed onder voorspellingen van een lagere verkoop voor zijn iPhone 5.
De bankensector liet ons op onze honger. Goldman Sachs en JPMorgan publiceerden goede resultaten maar Bank of America (houden) en Citigroup ontgoochelden. BlackRock (kopen) spon daarentegen garen bij de publicatie van goede resultaten en nadert stilaan ons koersdoel (250 USD).
In de mijnbouwsector maakte Rio Tinto (kopen) voor 14 miljard dollar aan waardeverminderingen bekend (aluminium en steenkool in Mozambique), waardoor de algemeen directeur moest opstappen.

 

Belgisch beursnieuws

Enkel Delhaize en CMB kwamen al met resultaten. Door de goede omzetcijfers van Delhaize wijzigen we ons advies naar "kopen". Het resultaat van CMB leed zoals verwacht onder de overcapaciteit in de sector. D’Ieteren (verkopen) kon rechtkrabbelen na zijn resultaatswaarschuwing net voor Kerstmis, maar het discours van veel autoconstructeurs voor 2013 (naar aanleiding van het autosalon) lijkt ons te optimistisch. Solvay (houden) ging hoger na de voorstelling van zijn nieuwe structuur, opgebouwd rond 5 sleutelsegmenten. AB InBev (verkopen) hield zich kranig ondanks geruchten dat de brouwer het moeilijk heeft om de controle te verwerven over Modelo. Liberty heeft beslist om zijn bod op Telenet niet te heropenen. Het bod op VPK Packaging werd heropend tot 6 februari. Als u nog aandelen hebt, verkoop die dan zo snel mogelijk (het aandeel zal geschrapt worden). Agfa-Gevaert (kopen) tot slot klom al bijna 28% hoger sinds begin dit jaar. Het publiceert zijn resultaten pas op 6 maart en zal wellicht in het rood eindigen maar de koers blijft o.i. wel ondergewaardeerd.

 

Op de agenda

Dinsdag 22: kwartaalresultaten DuPont, Texas Instruments, Google, IBM, Euronav…
Woensdag 23: kwartaalresultaten Novartis, Siemens, Unilever…
Donderdag 24: jaarresultaten AT&T, Nokia…
Vrijdag 25: bruto binnenlands product Groot-Brittannië, Ifo-index Duitsland, kwartaalresultaten Kimberly-Clark, KBC Ancora…

 

Deel dit artikel