Analyse
De voorbije beursweek: euforie relativeren! 5 jaar geleden - vrijdag 4 januari 2013

Vrijdagmiddag klokte de S&P 500 af op een weekwinst van 4,3%, de Nasdaq op 5,1%, en de Stoxx Europe 50 op 2,5%. De Brusselse beurs klom de voorbije week 1,3% hoger.

Enthousiasmegolf?

Woensdag reageerden de internationale beurzen euforisch op het akkoord tussen Democraten en Republikeinen in de VS over de schuldafgrond, waardoor een nieuwe recessie wellicht kan worden afgewenteld.
De beleggers keerden defensievere activa (dollar, overheidsobligaties van solide landen, enz.) de rug toe en toonden meer appetijt voor riskantere activa (aandelen, obligaties van Zuid-Europese landen, enz.).
Wij zien evenwel nog geen redenen voor overdreven enthousiasme. De Amerikaanse begrotingssituatie is nog niet geregeld op langere termijn en we wijzigen onze strategie niet.
Donderdag en vrijdag gaven de vraagtekens over de volgende stap in de Amerikaanse onderhandelingen al aanleiding tot enkele winstnemingen.

 

Internationaal beursnieuws

De aandelen met een grote gevoeligheid voor de evolutie van de wereldeconomie hebben zich duidelijk onderscheiden, met mooie winsten voor de non-ferrosector, onder andere voor Rio Tinto (kopen), en voor de oliesector, o.a. voor Chevron (kopen).
De defensievere sectoren (farma, distributie, voeding) boekten wat minder vooruitgang.
ArcelorMittal (kopen) profiteerde van de berichten over zijn schuldafbouw en ook van de stijging van de productieactiviteit in China.
Facebook (verkopen) spon garen bij de positieve reactie van de beleggers op zijn mobiele strategie en op zijn reclame-inkomsten.

 

Belgische beurs

De bankaandelen profiteerden van de detente in de landen van Zuid-Europa (KBC en Ageas houden) en de meest cyclische aandelen veerden het krachtigst op (Bekaert houden, Nyrstar en Deceuninck kopen).
De maritieme transportsector spon garen bij de positieve conjunctuurberichten (Exmar kopen, de rederij opereert in een sector zonder problemen met overcapaciteit; CMB en Euronav houden).
Bij de grote beurskapitalisaties op de Brusselse beurs dook enkel D’Ieteren (verkopen) in het rood, nog altijd door zijn dubbele resultaatswaarschuwing (2012 en 2013) en ook door de vraagtekens over de rentabiliteit op lange termijn van de activiteit autoruiten.

 

Op de agenda

– Maandag 7: omzetcijfer 2012 Van de Velde
– Dinsdag 8: kwartaalresultaat Alcoa, start jaarresultatenseizoen; werkloosheidsgraad in de eurozone.
– Woensdag 9: industriële productie in Duitsland, afsluiting van het bod op VPK Packaging
– Donderdag 10: beslissing ECB en Bank of England over de rentestand
– Vrijdag 11: handelsbalans in de VS; afsluiting van het bod op Telenet

 

Deel dit artikel