Analyse
Samba in uw portefeuille? 5 jaar geleden - woensdag 19 december 2012

De Braziliaanse economie laat de crisis langzaam maar zeker achter zich. Een goed moment om in Sao Paulo te beleggen?

De inflatie wordt almaar meer onder de knoet gehouden en de overheid treft maatregelen om de economie aan te zwengelen. Door de hoge beursschommelingen vinden we Braziliaanse aandelen enkel geschikt voor dynamische beleggers of voor beleggers met een zeer langetermijnhorizon (20 jaar). Zij mogen 5 % in de beurs van São Paulo steken.

Onze beste keuzes zijn actief beheerde fondsen. Onze voorkeur gaat uit naar BNY Mellon Brazil Equity A EUR en JPMorgan Brazil Equity A. Een speciaal geval is EGShares Brazil Infrastructure. De tracker is interessant, maar sterk beweeglijk en investeert in hét groeisegment in Brazilië: de lokale infrastructuur (transport, telecom en nut). Voor de durvers !

Moeilijke tijden
Ook de Braziliaanse economie heeft het niet gemakkelijk. Het land kon de torenhoge verwachtingen na een decennium van hoge groei en stabiele economie de laatste jaren niet helemaal waarmaken en werd daardoor door beleggers (dalende beurskoersen) en investeerders (dalende kapitaalstromen) afgestraft. De economische problemen van hun grootste handelspartner en afzetmarkt China straalden af op het land en de continue indexering van lonen, hoge belastingen en bureaucratie zorgden voor een concurrentiehandicap tegenover andere groeilanden. De Braziliaanse groei vertraagde tot 4 % vorig jaar en voor dit jaar wordt 1,5 % voorzien. Dat alles straalt af op de beurs. Terwijl ze van 2003 tot 2009 nog verachtvoudigde (wereldwijd: +50 %, groeilanden: maal drie) ging het de laatste jaren niet voor de wind en bleef de beurs zelf achter op het gemiddelde van de groeilanden (

Verandering op til
Brazilië staat op een kruispunt. De autoriteiten zijn zich sterk bewust van de bovenvermelde problemen. Ze kondigden dan ook maatregelen aan om de economie terug op het spoor te zetten. Zo blijft de Braziliaanse centrale bank de leidende rentevoeten verlagen. De voorbije twaalf maanden gebeurde dat al van 12,5 % naar 8 %. Dankzij de voor het land lage inflatie (5,4 %) is er ruimte om dat te (blijven) doen. Dat is het grote verschil met vroeger. Staan op het programma: verlaging van de belastingdruk, verhoging van de overheidsuitgaven, openstelling van sectoren voor buitenlandse investeerders, onderwijsprojecten en vernieuwing van de (verouderde) infrastructuur (spoorlijnen, snelwegen en waterwegen vooral). Daarbij wordt een investeringsboost verwacht door de organisatie van zowel het wereldkampioenschap voetbal (2014) als de Olympische Spelen (2016). Verwacht wordt dat dat alles de economische groei opnieuw richting 4 % zal stuwen.

Deel dit artikel