Analyse
Evolutie van de munten in november 5 jaar geleden - dinsdag 4 december 2012

Terugval yen, real en roepie.

Japan: verkoop uw activa in yen

Vorige maand is de euro stabiel gebleven tegenover alle munten uit de geïndustrialiseerde wereld met uitzondering van de yen waartegenover het 3 % won. Sinds eind juli verloor de yen reeds 10 %. De yen, die als een veilige vluchtwaarde wordt gezien door beleggers, was voorheen nochtans in trek ondanks de moeilijkheden van de Japanse economie. Dit lijkt te zijn gewijzigd. De Japanse overheidsschulden (200 % van het BBP) lijken niet meer onder controle terwijl de economie ter plaatse trappelt en deflatie de norm is geworden. Rekening houdend met dit alles heeft de yen heel wat van zijn glans verloren. De Japanse overheid ziet dit evenwel graag gebeuren want ze ziet de sterkte van de yen als één van de oorzaken van de huidige problemen.

 

Brazilië: beleg ter diversificatie in het aandelenfonds JPM Brazil Equity A

De laatste 15 maanden verloor de real 20 %. Brazilië, onder druk door de crisis in het westen en de vertraging van de Chinese economie, ziet zich genoodzaakt om maatregelen te nemen die ze al geruime tijd had moeten doorvoeren (openstellen van openbare werken voor de privé-sector,…). Om de economische activiteit nieuw leven in te blazen hebben de monetaire autoriteiten al tien keer de leidende rentevoet verlaagd. Deze is sinds augustus teruggevallen van 12,5 % naar 7,25 % en hierdoor hebben beleggers de munt de rug toegekeerd. De genomen maatregelen zijn uitstekend nieuws voor het land op de lange termijn.

 

India: indien u niet bang bent van risico dan mag u ter diversificatie het aandelenfonds Aberdeen Indian Equity A2 kopen

In India is de daling van de leidende rentevoet te beperkt om de terugval van de Indiase roepie mee te verklaren (-3 % tegenover de euro, -20 % op 2 jaar). Het zijn eerder de economische fundamenten en vooral de hoge inflatie die aan de basis hiervan liggen. De fundamenten van de Indiase munt waren al geruime tijd zwak maar door de toestroom van buitenlandse kapitaal in tijden van hoge groei waren die minder zichtbaar. De economische vertraging legt deze zwakheden nu bloot.

Deel dit artikel