Analyse
De beurzen de voorbije dagen 5 jaar geleden - vrijdag 14 december 2012

De Federal Reserve blies tegelijk warm en koud.

Wereldwijd

De Federal Reserve herhaalde eerst dat het de Amerikaanse economie zal blijven ondersteunen. Ze kondigde aan dat ze bijkomend schatkistpapier zou opkopen om de langetermijnrente op een laag niveau te handhaven en dat ze haar leidend rentetarief in de buurt van nul wil houden zolang de werkloosheid niet gedaald is tot onder de 6,5%.
Anderzijds gaf de centrale bank te kennen dat ze niet in staat is om de impact van de fameuze fiscal cliff op te vangen. Het uitblijven van een politiek akkoord daarover weegt op het moreel van de beleggers.

 

De S&P 500 en de Stoxx 50 klauterden de voorbije week allebei een klein beetje hoger.
De beurs van Milaan verteert voorlopig vrij goed het politieke gewoel na het bericht dat premier Mario Monti zijn ontslag wil indienen. De beurs van Frankfurt profiteerde van de publicatie van een goede indicator.

 

In de oliesector besliste de OPEC om haar productieniveau te handhaven, ondanks vraagtekens over het verbruik (de olielanden kunnen leven met de huidige prijsniveaus). Volgens ons zal de olieprijs hoog blijven en zullen de grote spelers in de sector daarvan profiteren. Chevron (kopen) blijft onze favoriet.
In de autosector verkoopt Renault (houden) zijn belang in Volvo. Het aandeel Peugeot (kopen als u de risico's aanvaardt) klom flink hoger na de bekendmaking van bijkomende banenreducties.

 

In België

KBC (houden) behoorde tot de winnaars van deze week, met dank aan de berichten over de terugbetaling van gekregen staatssteun. De kapitaalverhoging om het eigen vermogen te versterken, zal uiteindelijk een positieve impact hebben op de winst per aandeel 2013.
Delhaize (houden) is bijna koopwaardig maar de scherpe concurrentie in de VS noopt ons tot extra voorzichtigheid.
GDF Suez (kopen) slaagde erin zich te stabiliseren. Het dividend zou kunnen dalen, maar het zal nog altijd hoog blijven. Profiteer van het lage koersniveau om te kopen.
Alfacam (afblijven) is op zoek naar een investeerder om het faillissement af te wenden en voert gesprekken met een Indiase groep. De koers schoot 40% hoger t.o.v. zijn historische minima. Voorlopig is niets echter geregeld en het verwateringseffect zal wellicht enorm zijn.
De koers van Roularta (verkopen) bereikte een historisch laag niveau. De groep lijdt onder de gevolgen van de slappe conjunctuur op de reclamemarkt en we zijn niet overtuigd van het businessmodel. De concurrentie vanuit tv-hoek zal wellicht toenemen.

 

Op de agenda

– Zondag 16/12: verkiezingen in Japan
– Maandag 17: kwartaaldividend Total; beleggersbijeenkomst Repsol
– Woensdag 19: Ifo-index (ondernemersklimaat in Duitsland); cijfers aantal bouwvergunningen en nieuwe bouwwerven in de VS; kwartaalresultaten Accenture
– Donderdag 20: bijgewerkt cijfer bbp VS in derde kwartaal
– Vrijdag 21: buitengewone algemene vergadering bij Dexia

Deel dit artikel