Analyse
Griekenland en Portugal glijden weg in een diepe recessie 5 jaar geleden - woensdag 14 november 2012

De twee landen hebben BBP-cijfers voor het derde kwartaal gepubliceerd die aangeven dat de economische vertraging verder aan snelheid wint.

In Griekenland viel het BBP met 7,2 % terug op jaarbasis. Hiermee komt de krimp voor de voorbije vijf jaar op 19 % uit. In Portugal werd er een jaarvertraging van het BBP van 3,4 % opgetekend. Ook daar blijft de recessie aanhouden. Men moet al tot het derde kwartaal van 2010 teruggaan om een positieve groei in het land op te tekenen.

 

Voldoende slecht nieuws om aan te sporen de nodige voorzichtigheid aan boord te leggen wat deze twee landen betreft.
– Mijd de beurs van Athene. Hoewel de Griekse aandelen sinds de maand juni een spectaculair herstel hebben neergezet (+59 %), blijft het verlies van de voorbije vijf jaar niet van de poes (-81 %). De problemen van Griekenland zijn verre van opgelost en dit zal voor een verhoogde volatiliteit blijven zorgen.
– De beurs van Lissabon is op haar beurs niet echt goedkoop. EDP verdient niettemin een aankoopadvies. De grootste elektriciteitsgroep van Portugal profiteert van het partnerschap met China Three Gorges dat de financiële situatie van de groep versterkt en haar expansiemogelijkheden biedt in het buitenland. Het aandeel is goedkoop.


Waarom gaat het zo slecht met deze economieën ?

Griekenland en Portugal worstelen met enorme hoge overheidsschulden. Om de verdere ontsporing een halt toe te roepen moeten ze hun overheidstekorten onder controle krijgen. Maar de bezuinigingen die door de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds worden voorgesteld, zorgen ervoor dat de economie enorm snel slinkt. Het feit dat de concurrentiekracht van de twee landen er de voorbije tien jaar fors is op achteruit gegaan, helpt natuurlijk niet. De economische terugval zorgt ervoor dat de overheidsuitgaven nog meer moeten verminderd worden. Griekeland en Portugal komen hierdoor in een vicieuze cirkel terecht waaruit het moeilijk te ontsnappen zal zijn op korte en middellange termijn.

 

Deel dit artikel