Analyse
De voorbije week op de beurzen: beleggers putten een beetje moed 5 jaar geleden - vrijdag 23 november 2012

De grote beursindexen sloten met winst af. De Bel 20 klokte ruim 4 % hoger af.

De beleggers lijken vertrouwen te tanken:

– dankzij de hoop op een akkoord in de VS tussen Republikeinen en Democraten in verband met de fiscal cliff (al dan niet verlengen uitzonderlijke relancemaatregelen). De verantwoordelijken aan beide zijden lijken te beseffen dat het economisch herstel nood heeft aan duidelijkheid, temeer omdat de grote bedrijven hun investeringsprojecten voor 2013 terugschroeven.
– dankzij de publicatie van goede economische indicatoren in de VS (vastgoedmarkt) en China (productiesector)
– dankzij de hoop op een nieuwe hulpschijf voor Griekenland (waardoor de euro hoger klom t.o.v. de dollar).

 

Beurzen hogerop

De Stoxx Europe 50 en de S&P 500 boekten een weekwinst van 2 à 3 %, met duidelijke vooruitgang in de meest conjunctuurgevoelige sectoren (non-ferro, staal, autosector, ...). De Bel 20 won ruim 4 % en ook op de Brusselse beurs waren het de cyclische waarden die de dans leidden.
Solvay en Bekaert profiteerden duidelijk van de goede indicatoren vanuit China. Umicore spon daar wat minder garen bij en blijft met moeilijkheden kampen in zijn divisie "geavanceerde materialen" (u mag alle drie deze aandelen houden).
Nyrstar (kopen) leed een beetje onder het bericht dat Glencore uit zijn kapitaal moet stappen en de lopende contracten moet beëindigen om te kunnen fuseren met Xstrata. We maken ons echter geen zorgen. Bij de verliezers van de week vinden we IBA (verkopen), dat met een partner opgescheept zit die eist dat IBA dekking zou bieden voor toekomstige verliezen in hun joint venture, en Dexia (verkopen), waar de onvermijdelijke kapitaalverhoging voor een verwateringseffect van bijna 94 % zorgt bij de kleine aandeelhouders.
KBC, dat nog altijd wordt beschouwd als een van de meest solide Europese banken, klom 13 % hoger, met dank aan goed nieuws over de Ierse vastgoedmarkt.
Tot slot geven we nog mee dat de holdings aan de Brusselse beurs niet geleden hebben onder de aankondiging van een taks van 0,4 % op hun meerwaarden vanaf 2013, die aangekondigd werd in het kader van de begroting 2013 maar waarvan de precieze toepassing voorlopig nog erg vaag blijft.

 

Op de agenda

– Dinsdag 27/11: bestellingen duurzame consumptiegoederen in de VS (impact orkaan Sandy?)
– Woensdag 28/11: Beige Book van de Federal Reserve (stand van zaken Amerikaanse economie)
– Donderdag 29/11: Zurich Insurance licht zijn strategie toe
– Vrijdag 30/11: werkloosheid en inflatie in Europa, halfjaarresultaten Colruyt, afsluiten bod op VPK Packaging

 

Deel dit artikel