Analyse
De voorbije week op de beurzen 5 jaar geleden - vrijdag 30 november 2012

In de VS lijkt een akkoord in de maak over de begroting, Europa bereikte een akkoord over Griekenland.

Vrijdagmiddag klokte de S&P 500 af op een weekwinst van 0,5 %. De Stoxx Europe 50 deed iets beter met een stijging van 0,9 % en onze Bel 20 klom zelfs ruim 1,5 % hoger.

 

Verenigde Staten

Veel beleggers houden hun blik gericht op de VS, waar nog altijd druk wordt gepraat over een begrotingsakkoord dat een nieuwe recessie in 2013 moet vermijden. Zowel Republikeinen als Democraten lijken bereid om water in de wijn te doen en een blokkering te vermijden, maar zolang er geen akkoord wordt bekendgemaakt, zullen de beurzen volatiel blijven.
Zo'n akkoord is des te belangrijker nu de Amerikaanse economie zijn herstel bevestigt. In het derde kwartaal is het bbp met 2,7 % gestegen, wat beter is dan de eerste prognoses aangaven. De economie profiteert van een verhoging van de voorraadniveaus en van de overheidsuitgaven (twee elementen die de komende maanden minder zullen spelen).

 

Europa

Doordat de schuldeisers van Griekenland een akkoord hebben bereikt over de financiële hulp aan het land, veerden de Europese bankwaarden gevoelig op.
In de grondstoffensector ging het aandeel van de Brits-Australische mijngroep Rio Tinto (kopen) hoger nadat de groep nieuwe besparingen (7 miljard dollar in 2013 en 2014) en nieuwe activaoverdrachten aankondigde. Die moeten de impact van de gedaalde verkoopprijzen voor de grondstoffen van de groep opvangen.

 

België

Het aandeel Dexia (verkopen) bleef nagenoeg ongewijzigd en is maar een habbekrats meer waard. Na de goedkeuring van de volgende kapitaalsverhoging (algemene vergadering op 21/12) zal het aantal aandelen met 15 worden vermenigvuldigd en zal de kleine aandeelhouder zijn belang sterk zien verwateren (95 % van de aandelen zal in handen zijn van de diverse overheden).
Bekaert (houden) herpakte zich na de koersval van de voorbije weken. Nyrstar (kopen) deed dat ook, ondanks opnieuw lagere productieramingen bij zijn Finse mijnbouwpartner Talvivaara. Nyrstar blijft een van onze favoriete cyclische aandelen.
KBC en Ageas (allebei houden) profiteerden van het wegvallen van de druk op de Griekse obligatierentevoeten en van het akkoord dat de schuldeisers van het land hebben bereikt.
Solvay (houden) bevestigde zijn operationele doelstellingen tegen 2016 (die ons erg ambitieus lijken).
Delhaize (houden) veerde op nadat een reeks analisten het aandeel als koopwaardig bestempelde (een mening die wij niet delen gezien de problemen die de groep heeft in de VS).
Sioen (kopen) schoot bijna 8 % hoger. Diverse analisten vinden het aandeel nu koopwaardig, wij waren al veel langer koper.

 

Op de agenda

– maandag 3/12: beleggersvergadering bij Colruyt; cijfers Amerikaanse productiesector voor november
– woensdag 5/12: beleggersvergadering bij Aegon; afsluiten bod op Devgen
– donderdag 6/12: bijeenkomst Bank of England en Europese centrale bank
– vrijdag 7/12: tewerkstellingscijfers in de VS voor november

 

Deel dit artikel