Analyse
Braziliƫ werkt aan zijn pijnpunten 5 jaar geleden - donderdag 8 november 2012

De autoriteiten proberen iets te doen aan de vele beperkingen die het land beletten om zijn potentieel volledig te benutten.

Gezien hun hoge volatiliteit, raden we Braziliaanse aandelen aan voor dynamische portefeuilles, voor maximaal 5 %.
Koop de aandelenfondsen
JPM Brazil Equity A EUR of JPM Brazil Equity A USD en/of de aandelen Telefônica Brasil (twijfels over intenties van moederhuis Telefonica wegen te zwaar op de koers; nakende lancering van triple play-aanbod zal de prestaties opkrikken) of Santander Brasil (bank wil minder afhankelijk worden van consumentenkredieten en biedt de kans om garen te spinnen bij heropleving in 2013).

 

Makkelijke groei voorbij

De groei in Brazilië was lange tijd ontgoochelend, maar veerde op onder Lula, dank zij de stijgende levensstandaard, het boomende krediet, de vraag vanuit China en de stijging van de grondstoffenprijzen. Helaas steeg ook de Braziliaanse real sterk in waarde, wat woog op de competitiviteit van diverse sectoren. En toen de crisis in het westen toesloeg, beefde Brazilië mee. In die mate dat de autoriteiten maatregelen moeten nemen.

 

Positief signaal

Dat willen ze doen door de diverse pijnpunten aan te pakken die het land minder aantrekkelijk maken voor ondernemers. De sanering van de overheidsfinanciën zorgde ervoor dat er te weinig werd geïnvesteerd in 's lands infrastructuur, en dat plaatste een rem op de groei. Brasilia wil nu de deur openzetten voor privésector om in te staan voor de bouw en het beheer van wegen, spoorwegen, havens en luchthavens. De sociale lasten worden ook in een hele reeks sectoren verlaagd en de elektriciteitsprijs moet dalen dankzij het afschaffen van belastingen, wat zowel de gezinnen als de bedrijven ten goede moet komen. Uiteraard zullen niet alle problemen in één klap opgelost zijn (bureaucratie veel te log, veel corruptie, gerechtelijk apparaat vatbaar voor verbetering), maar toch zouden de hervormingen beterschap moeten brengen.

 

Centrale bank erg actief

De Braziliaanse economie was tot nu toe niet in staat om zich aan te passen aan consumptiepieken. De inflatie was dus hoog. Om ze in te dijken bleef de leidende rente hoog, waardoor het duur was voor bedrijven om hun ontwikkeling te financieren. Sinds september 2011 is de leidende rente nu wel al 10 keer verlaagd (tot 7,25 %). Dat zou de investeringen en consumptie moeten aanzwengelen.

 

Het Braziliaanse groeipotentieel op lange termijn ligt iets onder de 4 %. Maar het land moet nu in staat zijn om dat potentieel beter te verzilveren. De groeidynamiek van Brazilië verschilt ook van die van de andere BRIC-landen doordat het meer gericht is op de binnenlandse markt dan op de export.

Deel dit artikel