Analyse
Beursweek in het teken van de presidentsverkiezingen in de VS 5 jaar geleden - vrijdag 9 november 2012

Gevaar voor hogere volatiliteit, beurzen vorige week omlaag.

Beurzen verloren de voorbije week terrein

Meteen na de herverkiezing van Barack Obama stelden de beleggers zich een aantal pertinente vragen: hoe gaan de republikeinen en democraten de fameuze "fiscal cliff" (einde van diverse uitzonderlijke relancemaatregelen) onderhandelen? Zonder consensusmaatregelen dreigt de Amerikaanse economie in een nieuwe recessie te belanden en de verdeeldheid in het Congres zou weleens kunnen uitmonden in een blokkering van de hervormingen.
Obama staat in zijn tweede ambtstermijn voor een zware taak die wellicht voor een hogere volatiliteit op de beurzen zal zorgen en op korte termijn een opleving van de Amerikaanse indexen zal verhinderen. Romney werd als een gunstigere kandidaat beschouwd voor de Amerikaanse banksector, en die reageerde dan ook negatief op de herverkiezing van Obama. De Amerikaanse beurs vertoonde de voorbije week een negatieve trend, en die waaide ook over naar Europa, waar de risicoaversie bovendien opnieuw toenam, o.a. doordat de voorzitter van de ECB gewag maakte van een "duurzaam verzwakte eurozone".
De beleggers wendden de blik richting overheidsobligaties die als kwaliteitsvol worden beschouwd: Duitse, Nederlandse en Belgische (de rentevoeten op Belgisch schuldpapier zjin de hele week gedaald).

 

De S&P 500 en de Stoxx Europe 50 hebben de week met verlies afgesloten,
en ook de Brusselse beurs moest wat terrein prijsgeven. In de financiële sector hebben de kwartaalresultaten van Ageas en KBC (allebei houden) aangenaam verrast. Dexia (verkopen) moet daarentegen opnieuw geherkapitaliseerd worden. Delhaize (houden) pakte tegen de verwachtingen in met mooie cijfers uit, maar die geven dan ook een ietwat vertekend beeld van de werkelijkheid.

 

Agenda

12/11: aanvang openbaar bod VPK Packaging
13/11: resultaten Vodafone en E.ON; publicatie barometer moreel Duitse beleggers
14/11: resultaten Bekaert, Agfa-Gevaert, en Kinepolis
15/11: resultaten Atenor, CFE, AvH, Zurich Insurance en Ahold; publicatie bbp eurozone
16/11: resultaten Van de Velde en VGP

 

Deel dit artikel