Analyse
Zwitserse frank: loont het wel de moeite? 5 jaar geleden - woensdag 17 oktober 2012

Is dit wel de moeite waard een obligatiefonds in Zwitserse frank te kopen aangezien de frank gekoppeld is aan de euro en de Zwitserse centrale bank er alles wil aandoen om de koppeling in stand te houden? Bovendien levert een obligatie in CHF niet veel op...

Het Alpenland blijft een veilige haven, Zwitserse obligaties vertonen bijzonder weinig volatiliteit en dragen nauwelijks risico dragen. Aspecten die wij net als veel andere beleggers kunnen smaken.
We nemen Zwitserse obligaties op in onze
defensieve en neutrale portefeuilles op 10 jaar (voor maximaal 5 %). We raden KBC Renta Swissrenta (uitkering) aan. Het fonds belegt quasi uitsluitend in vlot verhandelbare emissies van veilige supranationale instellingen.

 

Indien het in de eurozone opnieuw volledig verkeerd zou lopen, dan gaan beleggers zeker opnieuw hun toevlucht zoeken in het land.

 

Het is niet zeker dat wanneer de eurozone opnieuw in de problemen komt de koppeling van de Zwitserse munt met de euro zal kunnen blijven bestaan. De wisselkoers mag niet lager dan 1,20 CHF voor 1 EUR. De Zwitserse centrale bank heeft wel diepe zakken maar ze kan niet eeuwig tussenbeide komen, zeker niet als de druk op de ketel enorm zou verhogen. Op korte termijn houden we evenwel geen rekening met een dergelijk scenario maar op langere termijn kan dit niet volledig worden uitgesloten.

 

We zijn er ons van bewust dat een belegging in Zwitsers staatspapier gezien de lage rente en de muntkoppeling het rendement van de portefeuille niet echt zal ondersteunen. Het is zoals hierboven aangegeven een extra buffer met lage volatiliteit die zal toelaten om wat extra risico in de steviger gebeitelde portefeuille op te nemen.

 

Deel dit artikel