Analyse
Wereldeconomie vertraagt? We hebben nog tips voor uw beleggingen… 5 jaar geleden - donderdag 4 oktober 2012

Ondanks de talrijke interventies van diverse centrale banken lijkt de wereldeconomie nog meer gas terug te nemen. Wat is in die context een goede beleggingshouding ? Tips en adviezen...

Onze tips

Algemeen lijkt voor de wereldeconomie opnieuw een heikele periode aan te breken. Het is dus verstandig om voorzichtig te blijven.
Bij de obligaties verkiezen we veiligheid boven rendement. Opteer voor obligatiefondsen van landen met gezonde financiën (Zweden, Zwitserland, Canada, Denemarken, Polen).
Bij de aandelen, opteer voor de beurzen die nog altijd interessant zijn (New York, Londen, Shanghai, Stockholm, Zurich); dynamische beleggers mogen de blik ook richting Polen, India, Brazilië of Rusland wenden.
Raadpleeg onze portefeuilles voor een goede verdeling. 

Maak gebruik van onze fondsenselector om producten te kiezen. 

Onder de bedrijven die heel internationaal actief zijn, hebben Daimler, Fedex en Caterpillar resultaatswaarschuwingen gelanceerd. De activiteit van containerreus Seaspan (maritiem transport) is uiteraard ook verbonden met de gezondheid van de wereldhandel, maar toch blijft de groep buiten schot doordat ze veel contracten heeft op lange termijn.

 

Onze analyse

ECB kan het niet alleen

De wereldwijde handel zal dit jaar met slechts iets meer dan 2,5 % groeien en de WTO wijst vooral de vertraging in Europa met de vinger (transacties tussen Europese landen zijn goed voor bijna 1/3 van het internationale handelsverkeer). De wetenschap dat de ECB zal ingrijpen als dat nodig is, heeft de markten enigszins gekalmeerd, maar verandert weinig aan de sombere economische situatie. Een groot deel van Europa gaat gebukt onder bezuinigingen die de koopkracht van de gezinnen ondermijnen en de bedrijven ertoe aanzetten om investeringen uit te stellen. Ook Duitsland, in grote mate afhankelijk van zijn export, lijdt onder de sombere wereldwijde conjunctuur.

 

VS: wat na de verkiezingen?

De Amerikaanse autoriteiten hebben steeds minder mogelijkheden om hun economie aan te jagen. De Fed mag dan al een derde relanceplan hebben aangekondigd, die maatregelen lijken de markten steeds minder te kunnen geruststellen. Op enkele weken van de presidentsverkiezingen, kijken veel kiezers verder; ze vragen zich af wat begin 2013 zal brengen, aangezien er dan een einde komt aan diverse belastingverlagingen en overheidsuitgaven. De terugkeer naar een "normale" belastingdruk zou wel goed nieuws zijn voor de overheidsfinanciën, maar zal ook knagen aan de koopkracht van de gezinnen en dreigt zo de economie in een recessie te doen belanden. Dat kan moeilijk de bedoeling zijn, wat dan ook betekent dat de Amerikaanse financiën nog langer in het rood zullen blijven, zeker aangezien de evolutie van de overheidsschuld.

 

Vertraging in China

De opkomende landen zien hun economieën ook stevig vertragen. Dat is des te beangstigend doordat de autoriteiten in China voorlopig niet echt geneigd lijken om in te grijpen. De communistische partij zal echter een nieuw president aanduiden. Hoe dan ook wordt het een uitdaging om het land door de overgang te loodsen van een economisch model gebaseerd op investeringen en export, naar een model waarbij de rol van de binnenlandse markt belangrijker zal worden. De president zal dus manieren moeten vinden om de economie van zijn land te stimuleren (maar kan wel rekenen op gezonde overheidsfinanciën).

 

Deel dit artikel