Analyse
Eurozone: arbeidsmarkt en industrie ligt op apegapen 5 jaar geleden - dinsdag 2 oktober 2012

Op korte termijn zit er geen beterschap voor de Europese economie in.

Hoewel de groeivoeten buiten de eurozone ook tegenvallen, gaan we toch daar op zoek naar opportuniteiten. Dit is het geval voor de beurzen van Londen, New York, Stockholm en Zurich. Gebruik onze aandelen- en fondsenmodules om uw portefeuilles op te maken. 

 

Vergeet ook de Chinese of Indiase aandelenfondsen niet uit het oog. 

 

Durvers die bereid zijn op de lange termijn te beleggen mogen hun blik richten naar São Paulo of Moskou. 

 

Consulteer onze portefeuilles om te verdeling te zien. 

 

Werkloosheid

De Europese economie heeft het moeilijk en de arbeidsmarkt ligt op apegapen. In de maand augustus bedroeg de werkloosheid in de eurozone 11,4 % tegenover 10,5 % in augustus 2011. In totaal zijn 18 miljoen Europeanen op zoek naar een job.
Het zijn vooral de landen die getroffen zijn door de schuldencrisis die het zwaartst zijn getroffen door de werkloosheid : Griekenland (24,4%), Ierland, (15%), Portugal (15,9%) en Spanje (25,1 %). Duitsland (5,5%), Oostenrijk (4,5%) en Nederland (5,3%) zijn het minst getroffen maar ook in Oostenrijk en Nederland begint de werkloosheid op te lopen.

 

Industriële activiteit

De PMI-index, die de industriële activiteit opmeet, ligt op het laagste niveau sinds 2009 toen de crisis het hardst had toegeslagen. Daarnaast hebben we een Europa met twee snelheden : Duitsland en Nederland bevinden zich op het hoogste niveau sinds enkele maanden maar de andere landen binnen de eurozone hebben het moeilijk. Op een herstel van de arbeidsmarkt moet dus niet worden gerekend.

 

Een hoge werkloosheid brengt ook een lager consumentenvertrouwen met zich mee. Consumenten geven minder uit en raken moeilijker aan een krediet. Zelfs al zijn de rentevoeten zeer laag (en kunnen ze nog verder terugvallen), kan de Europese consument hier niet van profiteren. Het is weinig waarschijnlijk dat bedrijven opnieuw zullen beginnen investeren zolang de vraag zwak blijft.

 

Deel dit artikel