Analyse
De voorbije week: voorzichtigheid en nervositeit, Belgische rente op dieptepunt, Bel 20 achteruit… 5 jaar geleden - vrijdag 12 oktober 2012

We raden u aan om uw winst te nemen op Belgische overheidsobligaties.

Beurzen omlaag

Diverse berichten wekten vorige week niet echt enthousiasme op bij de beleggers: het Amerikaanse Alcoa opende het resultatenseizoen en wees op de slappe vraag vanuit China; een analyse bevestigde de teruggeschroefde groeiverwachtingen voor de wereldeconomie van het IMF; consultants verwachten dit jaar een terugval van de wereldwijde computerverkoop (waardoor de technologie- en de halfgeleidersector achteruitboerden). Ondanks het feit dat kredietbeoordelaar Standard & Poor’s de rating van Spanje terugschroefde, blijft het land vooralsnog weigeren om officieel hulp te vragen aan de ECB, en dat getalm maakt de beleggers behoorlijk nerveus. De Stoxx Europe 50 en de S&P 500 verloren allebei terrein.

 

Voor de Bel 20 was de schade nog groter, door de daling van diverse tenoren en bedrijven die gevoelig zijn voor de economische evolutie in Azië: Bekaert (houden), Nyrstar (kopen), Umicore (houden). ABInBev (verkopen) botste op het veto van de Amerikaanse autoriteiten om zijn overname van het Mexicaanse Grupo Modelo te kunnen afronden, GDF-Suez (kopen) maakte een besparingsplan bekend, en de nieuwe strategie van KBC (houden) overtuigt niet.
Bij de zeldzame Belgische aandelen die wel vooruitgang boekten, vinden we Duvel Moortgat terug. De familie die het bedrijf oprichtte, liet weten van plan te zijn de Brusselse beurs te verlaten omdat de kosten niet zouden opwegen tegen de baten. Het overnamebod biedt maar een kleine premie op de laatste slotkoers, maar het aandeel was dan ook niet goedkoop. Een tegenbod lijkt weinig waarschijnlijk.

 

Belgische overheidsobligaties: neem uw winst

De Belgische rentevoeten op 10 jaar zijn gezakt tot 2,4 %, een historisch dieptepunt. De beleggers blijven interesse tonen voor onze staatsleningen, die nog altijd vrij zeker zijn en een iets hoger rendement bieden dan Duits staatspapier. Neem uw winst op Belgische staatsleningen en staatsbons. We vrezen dat de Dexia-saga (dringend nood aan herkapitalisatie) het blazoen van onze overheidsfinanciën binnenkort zal besmeuren (en dat onze overheid in de buidel zal moeten tasten of dat anders de buitensporige waarborgen die ze gaf geactiveerd zullen worden).

 

Blikvangers volgende week

15/10: cijfers over de detailhandel in de VS: putten de consumenten moed uit de verbeterde werkloosheidscijfers?
16/10: kwartaalresultaten van IBM, Intel en Coca Cola
17/10: kwartaalresultaten van Abbott, Bank of America, BlackRock en Melexis
18/10: Bbp China: hoe sterk vertraagt 's werelds tweede economie?
19/10: kwartaalresultaten General Electric, CMB, Deceuninck en Telenet

 

Deel dit artikel