Analyse
De voorbije week op de beurzen: gebrek aan positieve energie 5 jaar geleden - vrijdag 26 oktober 2012

Vrijdagmiddag, een paar uur voor de publicatie van het Amerikaanse bbp (waarnaar de beleggers hard uitkijken), stonden de S&P 500 en de Stoxx Europe 50 op een weekverlies van zowat 2 %.
De Bel 20 volgde de trend van de internationale indexen.

Positieve dynamiek blijft uit

De kwartaalresultaten die deze week gepubliceerd werden, zijn doorgaans minder goed dan in de eerste jaarhelft, en bij diverse ondernemingen viel er slecht nieuws te rapen. De ontgoochelingen en het pessimistische discours bij o.a. Nordea , Cisco, DuPont en Eli Lilly (allemaal houden) haalden dan ook de bovenhand op de schaarsere positieve verrassingen bij o.a. SAP (verkopen), Facebook (verkopen) en Reckitt Benckiser (kopen). De herstructureringen en ontslagen die daarmee gepaard gaan, zullen nog meer gaan wegen op de vraag.

 

De oliesector betaalde de prijs voor de daling van de olieprijs onder impuls van de sombere economische toestand en de gestegen voorraadniveaus in de VS. Ook de telecomsector verloor terrein in het zog van de ontgoochelende resultaten bij KPN (verkopen) en France Telecom (kopen).

 

In België verrasten tot dusver enkel Solvay, Belgacom en Barco positief (alle drie houden). De resultaten van reder Euronav (houden) waren zoals verwacht niet goed. Bij Mobistar (houden) ontgoochelden de vooruitzichten, en ook bij Nyrstar was het resultaat geen hoogvlieger, al houdt het zinkbedrijf wel vast aan zijn productiedoelen en blijven de vooruitzichten op lange termijn veelbelovend. Het aandeel blijft een van onze favoriete cyclische aandelen.

 

Tot slot was er nog de schorsing van het aandeel Telenet en zou het overnamebod verhoogd kunnen worden (uiterlijk maandagochtend vóór de opening van de beurzen zal hierover duidelijkheid zijn).

 

Intussen blijft een nieuwe positieve dynamiek op de beurzen dus voorlopig uit. In Europa schroefde kredietbeoordelaar Moody's vorige week de rating van 5 Spaanse provincies terug (en herinnerde er zo aan dat de moeilijkheden in het land nog lang niet voorbij zijn), in de VS blijven er vraagtekens over de verdere evolutie van de economische groei, zeker in het licht van het einde van diverse fiscale gunstmaatregelen eind 2012 ("fiscal cliff").

 

Resultaten deze week

Dinsdag 30/10: BP, Bayer, Western Union, Pfizer

Woensdag 31/10: Total, GDF Suez, GlaxoSmithKline, AB InBev, Sioen

Donderdag 1/11: Royal Dutch, Exxon

Vrijdag 2/11: Chevron

 

Deel dit artikel