Analyse
De voorbije week op de beurzen 5 jaar geleden - vrijdag 5 oktober 2012

Beleggers vrij terughoudend, Brussel houdt goed stand, uitkijken naar kwartaalresultaten.

Onzekerheid

De beleggers toonden zich de voorbije week vrij terughoudend.
De oorzaak is enerzijds te zoeken in Spanje, dat zich allerminst gehaast toont om hulp te vragen aan Europa en daardoor de volatiliteit op de markten in de hand werkt, en anderzijds bij het feit dat er reikhalzend wordt uitgekeken naar het nakende kwartaalresultatenseizoen. Die resultaten zullen wellicht de sporen dragen van de wereldwijde economische vertraging en van de recessie in Europa.

 

Beursnieuws

De S&P 500 en de Stoxx Europe 50 hebben de week met lichte winst afgesloten, onze Brusselse beurs deed het zelfs nog iets beter.

 

In de IT-sector tuimelde Hewlett-Packard 13 % lager nadat het bedrijf zelf aankondigde nieuwe moeilijkheden te verwachten door het slechte algemene vormpeil van de economie.
In de dienstensector reageerden de beleggers positief op de bekendmaking van de gestegen activiteitsgraad in september.
De prijs voor een vat ruwe olie verloor opnieuw terrein door de aanhoudende ongerustheid over een wereldwijde economische vertraging maar de aandelen uit de oliesector konden de schade beperken.
De telecomsector dook wel in het rood: de beleggers staan sceptisch tegenover de pogingen van Deutsche Telekom (verkopen) om haar mobilofoniedochter in de VS te fuseren, KPN (verkopen) werd het slachtoffer van een neerwaartse advieswijziging, en ook Belgacom (houden) ontsnapte niet aan de negatieve trend.

 

Op de Brusselse beurs konden de meest defensieve tenoren door de vraagtekens omtrent de groei vooruitgang boeken: AB InBev (verkopen), GDF Suez (kopen), Delhaize (houden)…
KBC (houden) spurtte 8 % hoger nadat bekend raakte dat de bank tot de betere leerlingen van de Europese klas behoort met betrekking tot de solvabiliteitsvereisten.
Ablynx (niet kopen) zag zijn koers omhoogschieten na vorderingen in de ontwikkeling van zijn molecule tegen reumatoïde artritis.
Euronav (houden) profiteerde tot slot van licht gestegen vrachttarieven en de ondertekening van een nieuw contract voor de verhuur van een opslagplatform.

 

Blikvangers volgende week

– 08/10: bijeenkomst van de Eurogroep in Luxemburg (ministers van financiën van de eurolanden); zal wellicht meer duidelijkheid verschaffen over de vooruitgang van de onderhandelingen met Spanje en misschien ook over een bankenunie. 
– 09/10: kwartaalresultaten van aluminiumproducent Alcoa; we kijken vooral uit naar hoe het bedrijf de wereldwijde situatie analyseert, en de situatie in China in het bijzonder. 
– 11/10: inflatiecijfers in Frankrijk, Duitsland en Spanje. Indien de inflatie daadwerkelijk stijgt (zoals wordt verwacht), wordt de kans op een nieuwe rentedaling in de eurozone kleiner. 
– 12/10: kwartaalresultaat van JPMorgan, de eerste bank die haar resultaten bekendmaakt en dus ook de eerste temperatuurmeting voor de sector.

Deel dit artikel