Analyse
De Duitse economie wordt nu ook ingehaald door de crisis 5 jaar geleden - dinsdag 30 oktober 2012

Nieuwe daling van de Ifo-index tot het niveau van februari 2010.

Behalve voor enkele bepaalde beleggingsproducten, blijven wij de eurozone meiden. Raadpleeg onze strategie om uw portefeuille samen te stellen. 


De Ifo-index, die peilt naar het ondernemersklimaat in Duitsland, is in oktober verder weggezakt, terwijl veel analisten een herstel hadden verwacht. Het is al de zesde daling op rij en de index heeft nu terug zijn niveau bereikt van februari 2010. Concreet betekent dit dat de Duitse economie, die lange tijd sterk heeft gepresteerd in vergelijking met de rest van Europa, nu ook ingehaald wordt door de crisis.

 

Gezien de verwachte terugkeer van een recessie in Europa en de conjunctuurvertraging in de rest van de wereld, daalt de buitenlandse vraag naar Duitse producten, en dat weegt uiteraard op de productie en de investeringen in Duitsland. In Duitsland zelf maakt de consument zich zorgen over de Europese crisis en houdt hij de vinger op de knip, ondanks zijn herwonnen koopkracht. Volgens de Bundesbank zal het Duitse bbp, na een stijging van resp. 0,5 en 0,3 % in het eerste en tweede kwartaal, in het derde kwartaal wellicht slechts heel lichtjes toenemen en in het vierde ofwel ter plaatse trappelen of zelfs wat terrein verliezen.

Deel dit artikel