Analyse
Daling van de koperprijs: onze strategie, onze adviezen 5 jaar geleden - woensdag 10 oktober 2012

De vraag naar koper blijft hoog maar door de economische context zijn de prijzen gedeaald. We verwachten een inhaalbeweging.

Koop het Canadese Amerigo Resources; de groep is goed geplaatst om garen te spinnen bij de sterke vraag naar koper. Haar extractiekosten behoren tot de laagste in de sector.
Behoud het Australische Aditya Birla Minerals ondanks de koersval. Aditya is sterk afhankelijk van één grote klant en moet lagere prijzen aanvaarden.
Koop Rio Tinto als u in koper wilt beleggen maar de volatiliteit wilt reduceren door niet uitsluitend op één grondstof te mikken (de groep is actief in ijzererts en koper).

 

Slappe conjunctuur

De vrees voor een recessie in Europa en een duurzame vertraging in de groeilanden heeft de koperprijzen onderuitgehaald. China, grondstoffenslokop nr. 1, schroefde zijn groeiverwachtingen terug. Toch verwacht men er op lange termijn nog een economische groei van 6 %, en dus zal de vraag niet ineens instorten.

 

Aanbod blijft beperkt

Ondanks de stijging van het koperverbruik de voorbije jaren, kwam er geen forse uitbreiding van het aanbod en heeft de markt het moeilijk om de vraag bij te houden. Ook de recyclageketen blijft onderontwikkeld. Dit pleit in het voordeel van blijvend hoge prijzen.

 

Strategie

Door de fors gestegen productiekosten (energiekosten, milieunormen, enz.) en de gedaalde verkoopprijzen kwamen de bedrijven in de sector onder druk te staan. De marges en de beurskoersen doken omlaag. Volgens ons zullen de koperprijzen zich echter handhaven en op termijn zelfs opveren. De herstructureringen sinds het begin van de crisis zullen sommige bedrijven toelaten om opnieuw winstgevend te worden. 2012 wordt een moeilijk jaar en ook in 2013 kan de druk aanhouden, maar voor daarna geloven we in een verbetering naarmate de onzekerheden afnemen. We hebben onze resultaatsramingen voor 2012 en 2013 teruggeschroefd.

 

Deel dit artikel