Analyse
Beursnieuws van de voorbije week 5 jaar geleden - vrijdag 19 oktober 2012

De indexen klommen hoger, ondanks tegenvallende resultaatbekendmakingen.

De beleggers putten moed uit positief macro-economisch nieuws, en dan vooral uit de hoop dat Spanje dan misschien toch hulp zal vragen aan Europa en uit de beslissing van kredietbeoordelaar Moody's om de rating van het land niet terug te schroeven. Daardoor nam het risico op de markten wat af, verhoogde de risicoappetijt van de beleggers lichtjes en boekte de euro wat terreinwinst t.o.v. de dollar.

 

De Europese beurzen sloten de week af met winst (Madrid op kop), en ook de Amerikaanse S&P 500 ging erop vooruit. De Nasdaq trappelde daarentegen zowat ter plaatse. De technologieaandelen boerden immers achteruit door ontgoochelende kwartaalresultaten (o.a. Google, Microsoft, Intel, Nokia, ASML en IBM) die de sombere marktsituatie in de verf zetten (door de crisis investeren de bedrijven weinig).

 

Ook Brussel maakte nagenoeg pas op de plaats. De meer conjunctuurgevoelige aandelen (Bekaert, Nyrstar…) hadden de wind in de zeilen. KBC profiteerde niet van de hernieuwde interesse voor financiële waarden, gevoed door de hoop op een uittocht uit de schuldencrisis. De koers van de bankverzekeraar richtte zich naar de prijs die werd bekomen voor het pakket van 18,2 miljoen eigen aandelen die KBC terug op de markt moest brengen in het kader van het door Europa opgelegde plan in ruil voor de gekregen staatssteun.
Het resultaat van Deceuninck was iets beter dan verwacht, dat van Melexis iets zwakker dan gehoopt door de (tijdelijke) daling van het aantal bestellingen (klanten voeren een zeer voorzichtig voorraadbeheer in de huidige onzekere context).
IBA spurtte bijna 10 % hoger dankzij positief nieuws over zijn contracten en over zijn technologische voorsprong. Ook ThromboGenics veerde op doordat de FDA groen licht gaf om zijn oogmedicijn Jetrea te lanceren in de VS. IBA heeft echter nog veel te bewijzen inzake rentabiliteit en Thrombogenics vinden we te riskant. Tot slot vroeg de Belgische mediagroep Alfacam gerechtelijke bescherming aan tegen zijn schuldeisers.

 

Blikvangers volgende week

24/10: index ondernemersklimaat in Duitsland; bijeenkomst Amerikaanse centrale bank
26/10: Amerikaans bbp voor het derde kwartaal
In de loop van de week: resultaten Texas Instruments, Nasdaq OMX, Santander Brasil, Merck, Euronav, Mobistar, Umicore, Barco, Nyrstar, Exmar, Option en Solvay.

Deel dit artikel