Analyse
Zomers herstel voor de beurzen 5 jaar geleden - maandag 3 september 2012

De hoop op interventies van de Europese, Amerikaanse en Chinese centrale bank heeft de beurzen omhooggeduwd tijdens juli en augustus (+4,2 %).

We overwegen nog steeds aandelen in de portefeuille (65 % van onze neutrale portefeuille op 10 jaar), omdat heel wat obligaties (en dan vooral staatspapier) te duur zijn geworden. Geef liever de voorkeur aan Amerikaanse, Britse, of Chinese aandelen. Blijf over het algemeen weg van aandelen uit de eurozone, met uitzondering van enkele goedkope aandelen die goede vooruitzichten bieden of waarvan de koers de voorbije maanden flink is afgestraft.

 

De ECB stelt de markten gerust

Eind juli verklaarde ECB-voorzitter Monti "tot alles bereid te zijn om de euro te redden". De beursindexen konden die voluntaristische houding wel smaken. Samen met bemoedigende cijfers vanuit de VS volstond dit om de beurzen in juli en augustus te ondersteunen, ondanks vaak halfslachtige bedrijfsresultaten en flauwe vooruitzichten.

 

België: zwakke halfjaarresultaten

In België lieten slechts vier bedrijven uit de Bel 20 een resultaatsstijging optekenen in het 1ste halfjaar: GBL (de koers steeg met 2,6 % in juli en augustus), AB InBev (+8,9 %), Elia (-4,4 %) en Ageas (+13,5 %).

 

AB Inbev is duur en zouden we verkopen, de andere drie mag u houden.

 

De winsten stagneren in de VS

Na 12 kwartalen van ononderbroken groei, hapten de winsten van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven in het 2de kwartaal naar adem, maar de beurs is nog altijd niet duur gezien het vormpeil van de economie.

 

Blijf voldoende plaats voorbehouden voor Amerikaanse aandelen, die 15% vertegenwoordigen van onze defensieve portefeuille op 10 jaar, 20 % van onze neutrale portefeuille en 30 % van onze dynamische portefeuille. Koop aandelen of aandelenfondsen.

 

Shanghai op het laagste niveau in drie jaar

De voorbije twee maanden zorgde China als één van de weinige voor verlies bij de beleggers in euro. De beurs van Shanghai bereikte haar laagste peil in drie jaar. De vertraging van de Chinese groei ligt aan de basis hiervan. China blijft echter over heel wat potentieel beschikken en zal ook profiteren van een herstel in de VS.

 

Profiteer ervan om in te tekenen op het aandelenfonds Fidelity China Focus EUR A, voor 10 % van uw portefeuille.

 

Terugval van grondstoffen

Profiteer ook van de tijdelijke zwakte van de grondstoffenprijzen – de enige sector die de voorbije twee maanden en sinds begin 2012 terrein verloor (-5,9 %) – om conjunctuurgevoeligere waarden in portefeuille te steken.

 

RioTinto (-9,4 % in juli en augustus), Arcelor (-2,1 %) en Nyrstar (-14,5 %) lijken ons sterk ondergewaardeerd.

 

Deel dit artikel