Analyse
Inflatie, hoe zich ertegen beschermen? 5 jaar geleden - vrijdag 7 september 2012

De inflatie stijgt sneller dan verwacht in België. De laatste prognose gaat uit van een prijsstijging van 2,9 % in 2012. Een stijging die ook gevolgen heeft voor de spaarders...

Uitholling spaargeld

De inflatie holt ook de waarde van het kapitaal van spaarders uit. Als u bijvoorbeeld 100.000 euro wilt bijeensparen tegen het moment dat u met pensioen gaat, laten we zeggen over 15 jaar, dan zult u op dat moment met dat bedrag niet meer evenveel kunnen doen of kopen als vandaag.

 

Als de inflatie de komende 15 jaar beperkt zou blijven tot 1 %, dan is uw 100.000 euro aan uw pensioen het equivalent van iets meer dan 85.000 euro vandaag. Maar als de inflatie over die periode zou stijgen tot 5 % op jaarbasis, dan zal uw 100.000 euro minder dan 50.000 euro vandaag waard zijn. Uw geld zal dus ruim de helft van zijn waarde verloren hebben door de inflatie. Op lange termijn verwacht men bij ons trouwens een inflatie van om en bij de 2,5 %.

 

Hoe zich beschermen?

Hoewel u vandaag moeilijk om de spaarrekening heen kunt, is al uw geld op spaarrekeningen plaatsen ook niet de beste oplossing. De beste rekeningen bieden een rendement van amper boven de 2 %, wat minder is dan de verwachte inflatie.
Vindt hier de beste spaarrekeningen 

 

Een goed gediversifieerde beleggingsportefeuille is een goede manier om u in te dekken tegen de inflatie. Mogelijk hebben aandelen en fondsen veel mensen de voorbije jaren een wrange nasmaak bezorgd, maar op lange termijn bieden ze nog altijd het grootste stijgingspotentieel voor wie zich enig risico kan veroorloven.
Vindt hier onze beleggingsportefeuilles  

 

Daarnaast bieden bepaalde beleggingsproducten ook specifieke bescherming tegen de inflatie. Zo zijn er inflatiegelinkte obligatiefondsen, waarbij de coupons van de obligaties en/of het terugbetaalde kapitaal op de einddatum tegen hetzelfde tempo verhogen als de inflatie. Aantrekkelijk bij wijze van diversificatie voor wie het inflatierisico maximaal wil beperken.

Vindt hier de fondsen die we aanprijzen

 

Deel dit artikel