Analyse
Indicatoren helpen beleggers terug met de voeten op de grond 5 jaar geleden - vrijdag 21 september 2012

Diverse indicatoren die de voorbije week werden gepubliceerd bevestigen de vertraging van heel wat economieën en drukten bijgevolg de stemming op de beurzen.

Wereldwijd beursnieuws

Door diverse indicatoren die bevestigen dat de economie in heel wat landen vertraagt, nam de risicoappetijt van de beleggers, die de voorbije weken was aangescherpt, opnieuw af.
In China is de industriële activiteit in september opnieuw gedaald.
In de VS bereikte de industriële productie zelfs het laagste niveau van de voorbije drie jaar, ondanks de herhaalde interventies van de centrale bank. De vertraging van de wereldeconomie weegt ook op bedrijven zoals Federal Express (-5,5 %), dat vaak wordt aanzien als een conjunctuurbarometer en dat zijn resultaatsverwachtingen voor 2013 terugschroefde.
Het besef dat veel landen en economieën voor een moeilijke periode staan, woog op de beurzen. Vrijdagmiddag stonden de Stoxx Europe 50 en de S&P 500 zowat op hetzelfde niveau als aan het begin van de week.
De meest conjunctuurgevoelige sectoren zijn logischerwijs teruggeplooid, zoals de non-ferro en de autosector, en ook de Europese staalsector. Die laatste had te lijden onder de resultaatswaarschuwing van het Zweedse SSAB (-12 %).

 

Belgisch beursnieuws

De Belgische beurs ontsnapte uiteraard niet aan de ongerustheid over het vormpeil van de wereldeconomie en ook de Bel 20 stond vrijdagmiddag ergens tussen winst en verlies.
De voorbije week stond in België echter vooral in het teken van een overnamegolf.
Na het bod van Canon op IRIS en van Liberty Global op Telenet, maakte biotechbedrijf Devgen vandaag vrijdag het voorwerp uit van een overnamebod door de Zwitserse agrovoedingsreus Syngenta, en dat tegen een prijs van 16 EUR per aandeel. Gimv zal hier een heel klein beetje van profiteren, want Devgen is goed voor 0,5 % van de intrinsieke waarde van de holding. Monsanto, rechtstreeks concurrent van Syngenta, bezit 4,31 % van het kapitaal van Devgen. Maar gezien het einde van zijn partnership met Devgen lijkt de kans op een tegenbod klein, temeer omdat ruim 48 % van het aandeelhouderschap het huidige bod al lijkt te steunen. Voor IRIS en Telenet lijkt de kans op een tegenbod ons zo goed als onbestaande. Als u ons aankoopadvies voor IRIS hebt gevolgd in maart jongstleden, dan zult u over een periode van 6 maanden een rendement hebben opgestreken van meer dan 50 % (dividend inbegrepen).

 

Blikvangers volgende week

Maandag 24 september

Publicatie van de Duitse IFO-index voor september, die peilt naar het ondernemersklimaat. In augustus ontgoochelde deze index, maar na de interventie van de ECB verwachten we nu een lichte verbetering van het zakenklimaat.

 

Dinsdag 25 en woensdag 26 september

Publicatie van een reeks van indicatoren die het mogelijk maken om een diagnose te stellen van de gezondheid van de Amerikaanse vastgoedsector. Een herstel van de sector is belangrijk voor 's lands economische groei en zou de koopkracht van de gezinnen verhogen.

 

Donderdag 27 september

Publicatie van de index die peilt naar de bestellingen van duurzame consumptiegoederen in de VS.

 

Deel dit artikel