Analyse
Europese vertrouwensindex op dieptepunt 5 jaar geleden - donderdag 27 september 2012

Economisch sentiment in de eurozone zakt dieper weg.

Het lijdt nagenoeg geen twijfel meer dat de economische activiteit in de eurozone in het derde kwartaal opnieuw zal gedaald zijn. Als belegger doet u er dan ook meer dan ooit goed aan om uw heil ook (groten)deels buiten de eurogrenzen te zoeken.

 

In de maand september is de Economic Sentiment Indicator of ESI-index, die gepubliceerd wordt door de Europese commissie en die peilt naar het economisch sentiment in zowel de EU als de eurozone, gedaald tot een niveau van slechts 85, ten opzichte van een langetermijngemiddelde van 100. Het is van 2009 geleden dat het moreel van de Europeanen nog op zo'n laag pitje heeft gestaan.

 

De Europese consument maakt zich begrijpelijkerwijs zorgen: de situatie op de arbeidsmarkt blijft verslechteren en naar verwachting zal de inflatiedruk toenemen.

 

Een logisch gevolg van het lage vertrouwen bij de consumenten is dat ook de detailhandel en de dienstensector somber gestemd zijn.

 

Globaal gesproken zijn er geen sectoren of landen die aan het pessimisme ontsnappen, en dat stelt een bijzonder druilerige herfst in het vooruitzicht voor de Europese economie.

 

Deel dit artikel