Analyse
Euro opmars: drie vragen 5 jaar geleden - vrijdag 14 september 2012

De Europese eenheidsmunt heeft op anderhalve maand een forse hausse neergezet tegen zowat alle munten. Ook tegen de dollar was de opmars spectaculair, van 1,21 dollar voor één euro naar 1,30. We stellen ons hierbij drie vragen.

1. Wat is de verklaring van de sterke hausse?

In het tweede kwartaal en tijdens de zomermaanden zat er enorm veel pessimisme in de markt en werd de euro afgeslacht. De voorbije weken zag het er echter naar uit dat veel obstakels om vooruitgang te boeken in de strijd tegen de eurocrisis zouden gaan verdwijnen. En zo geschiedde, de Europese Centrale Bank veranderde het geweer van schouder en gaat staatsobligaties ondersteunen terwijl het Duitse grondwettelijke hof in Karlsruhe aangaf geen probleem met de creatie van een Europese noodfonds te hebben. Het sentiment keerde dan ook en velen zien geen implosie meer van de eurozone.

 

2. Zal die stijging zich doorzetten?

Dat is een ander paar mouwen. De voorbije jaren hebben we in de eurocrisis gezien dat elk euforisch moment wordt gevolgd door ontgoochelingen en vrees. Deze cyclus is zeker nog niet ten einde. Als de eurozone zich nu zou herpakken en de schuldencrisis wat uit het beeld verdwijnen dan verwachten we een stabilisatie van de euro maar we zien de munt geenszins doorstoten tot de hoogtepunten van voordien, daarvoor zijn er nog te veel onzekerheden.

 

3. Moeten we onze muntdiversificatiepolitiek nu herzien?

Eén zwaluw maakt de lente niet, de crisis is zeker nog niet ten einde. We wijzigen dan ook onze diversificatiepolitiek niet en blijven in munten beleggen van landen die gezonde financiën hebben zoals de Canadese dollar, de Zwitserse frank, de Zweedse en Deense kroon en de Poolse zloty.

 

Deel dit artikel