Analyse
De ECB gaat tot de actie over en de markten appreciëren dat! 5 jaar geleden - vrijdag 7 september 2012

De beleggers blijken tevreden met de sinds lang verwachte en nu door de ECB aangekondigde maatregelen om de eurozone uit de crisis te halen.

De Europese centrale bank heeft haar leidende rente gisteren ongewijzigd op 0,75 % gehouden. Maar de markten keken uit naar een andere maatregel en de instelling uit Frankfurt heeft hen niet teleurgesteld.

 

De ECB kondigde inderdaad een nieuw programma aan om schuldpapier op te kopen van de landen uit de eurozone die in moeilijkheden zitten. Daarmee wil ze de rente doen dalen die de landen die in het vizier van de speculanten zitten, moeten betalen. Maar dat zal slechts gebeuren als de landen in moeilijkheden hulp hebben gevraagd aan hun Europese partners en dus instemmen met de Europese voogdij voor het beheer van hun overheidsfinanciën. Deze voorwaarde is in de ogen van de ECB van cruciaal. De instelling wil immers geen landen helpen als die niet tegelijk de levensnoodzakelijke economische en budgettaire hervormingen doorvoeren.

 

Een laatste belangrijk detail voor de beleggers is dat de ECB verzaakt aan haar statuut van bevoorrechte schuldeiser en dus even veel verliezen zal lijden als de privésector indien het geholpen land er niet in slaagt zijn schulden terug te betalen.

 

Met dit nieuwe programma heeft de ECB duidelijk gedaan wat moest om de schuldencrisis te overwinnen. De bal ligt nu in het kamp van de regeringen die hulp nodig hebben en die de Europese voogdij moeten aanvaarden, maatregelen moeten nemen om hun overheidstekorten te verminderen en hun concurrentiekracht moeten verbeteren, want dat is een ander probleem dat de Europese landen in moeilijkheden te vaak vergeten.

 

De beurzen hebben goed gereageerd op de aankondiging van de ECB. De Bel 20 boekte gisten 2,2 % winst en de EuroStoxx 50 3,4 %. De beurs van Madrid – Spanje is het land dat nu het meest zorgen baart – ging er zelfs met 4,9 % op vooruit. En de rente op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties is aanzienlijk gedaald.

 

Deel dit artikel