Analyse
De aandelenmarkten hebben de week met winst afgesloten 5 jaar geleden - vrijdag 14 september 2012

Het Duitse grondwettelijk hof zette het licht op groen voor de inwerkingtreding van het permanente Europese noodfonds en de Federal Reserve werkte een derde plan uit om de Amerikaanse economie te ondersteunen. Reden genoeg voor de beleggers om de blik weer wat meer op riskantere activa te richten.

Evolutie beurzen

De beleggers haalden opgelucht adem omdat het Duitse grondwettelijk hof geen graten zag in de Europese noodmaatregelen. Meteen een bijkomende stap in de richting van een oplossing voor de crisis in de eurozone, nadat de ECB vorige week al bekendmaakte dat het overheidsobligaties zal gaan opkopen op de secundaire markt. Voeg daar nog het derde ondersteuningsplan voor de Amerikaanse economie aan toe, uitgewerkt door de Fed, en dat gaf de beleggers voldoende moed om zich opnieuw op de aandelenmarkten te begeven.

 

Vrijdagmiddag stond de Stoxx Europe 50 in het groen, met een winst van 1,7 % over de voorbije week. De S&P 500 stond 1,5 % hoger dan maandagochtend. En ook voor onze Bel 20 was de weekbalans positief (+2,2 % vrijdagmiddag).

 

De beleggers zien het dus nog zitten, ook na het stevige beursherstel van de voorbije weken (stijging van ruim 15 % voor de beurzen in de eurozone sinds de Europese top van eind juni). Nochtans biedt de evolutie van de Europese economie weinig redenen tot enthousiasme en zijn de aandelenmarkten in de eurozone globaal genomen niet sterk ondergewaardeerd.

 

Rentevoeten en wisselkoersen

De beslissing van het Duitse hof was ook gunstig voor de euro, die nog wat meer kleur kreeg ten opzichte van de meeste andere munten en klom tot een wisselkoers van ruim 1,30 USD. Ook op de markt van de kortetermijnrentevoeten nam de druk verder af. De Spaanse rente op 2 jaar daalde tot 2,9 %, tegenover nog 6,5 % half juli.

 

Bedrijfsnieuws

De luxesector kwam onder druk te staan na de resultaatswaarschuwing van het Britse Burberry. Het bedrijf vreest voor een verkoopdaling omdat nu ook de luxesector met vertraging ingehaald wordt door de crisis, en daarnaast baart de economische groeivertraging in China zorgen. In Frankrijk verloor de beurskoers van LVMH, PPR en Hermes terrein, in Zwitserland boerden Richement en Swatch achteruit. De sector lijkt ons te duur om aandelen bij te tanken.

 

In Brussel lijkt UCB te profiteren van positieve berichten over de ontwikkeling van een behandeling tegen osteoporose, en daarnaast was het vooral opnieuw Nyrstar dat hoge ogen gooide. De geruchten rond de participatie (7,8 %) van de Zwitserse reus Glencore in Nyrstar stuwden de koers omhoog. Glencore heeft het moeilijk om de aandeelhouders van Xstrata te overtuigen van zijn overnamebod en als dat op niets uitdraait, is het niet ondenkbaar dat de Zwitsers hun overnamepijlen op kleinere prooien zoals Nyrstar zullen richten. De forse onderwaardering van Nyrstar, waar we al geruime tijd op wijzen, wordt langzaam kleiner maar er blijft nog potentieel over. U mag kopen.

 

Tot slot liet KBC weten dat het, aangezien de Amerikaanse vastgoedmarkt bemoedigende signalen laat optekenen, stilaan klaar denkt te zijn om zich te ontdoen van de Belgische staatswaarborgen op haar CDO-portefeuilles (collateralized debt obligations, herverpakte kredieten). Voorlopig is er nog niets gebeurd, maar de potentiële besparingen op die waarborgen zijn wel niet mis: 340 miljoen euro per jaar. Houden.

 

Wordt verwacht...

Dinsdag 18 september

– Publicatie van de inflatiecijfers voor het Verenigd Koninkrijk. Zal mogelijk een beter zicht bieden op de omvang van een relanceplan gefinancierd door de Bank of England.
– Publicatie barometer voor het moreel van de Duitse beleggers. De gelegenheid om de impact van de Europese crisis op de grootste economie van de eurozone te meten.

 

Deel dit artikel