Analyse
Australiƫ: economie neemt wat gas terug 5 jaar geleden - donderdag 6 september 2012

De economie down-under is in het tweede kwartaal maar met 0,6 % gegroeid t.o.v. het eerste kwartaal, terwijl de groei in dat eerste kwartaal t.o.v. het laatste kwartaal 2011 nog 1,4 % bedroeg.

De lichte economische vertraging en de kangoeroedollar die duidelijk overgewaardeerd is t.o.v. de euro (en dus bijna onvermijdelijk zal dalen), zetten ons ertoe aan om Australische activa te mijden. Verkopen.

 

De consumptiebestedingen van de gezinnen, de overheidsuitgaven en de export blijven de belangrijkste groeimotoren, terwijl de vastgoedsector een moeilijke periode beleeft en de daling van het aantal nieuwbouwwoningen de groei afremt. Ook de boomende import, met dank aan de sterke Australische dollar, is geen goed nieuws voor de binnenlandse economische activiteit. Tot slot is de belangrijke mijnbouwsector wat voorzichtiger geworden om te investeren en werden sommige projecten uitgesteld door de lage ijzerertsprijzen.

 

Het economische vormpeil van Australië blijft benijdenswaardig, maar toch wordt het land nu ook wat ingehaald door de vertraging van de wereldwijde groei en van de Chinese groei in het bijzonder (grootste klant voor de Australische grondstoffen). De centrale bank besliste op haar monetair comité van 4 september om haar leidend rentetarief voorlopig ongewijzigd te laten op 3,5 %, en wellicht zal de rentestand de komende maanden worden teruggeschroefd om de economie aan te porren.

 

Deel dit artikel