Analyse
Voorbije week in vogelvlucht 5 jaar geleden - vrijdag 31 augustus 2012

Welke maatregelen zullen de centrale banken nog nemen?

Beursnieuws

De S&P 500, de Stoxx Europe 50 en de Bel 20 sloten de week allemaal in het rood af.
De beleggers tonen zich voorzichtig en wachten liever af wat zowel de Federal Reserve als de Europese centrale bank zullen gaan doen.
In de VS lijkt de kans op een ingreep van de Fed wat geslonken door de recente publicatie van een aantal goede economische indicatoren.
In Europa hebben de indexen terrein verloren door het heen-en-weergekaats tussen diverse leiders (tegenstrijdige verklaringen en geruchten incluis) over de steunmaatregelen aan noodlijdende lidstaten.

 

Rentevoeten en wisselkoersen

Dankzij de hypothese van een interventie van de ECB, en dus de hoop op een politiek akkoord om de druk op de rentevoeten in Spanje en Italië wat weg te halen, zijn die rentevoeten lichtjes gedaald. De Belgische rentevoeten op 10 jaar zijn daarentegen wat gestegen, tot zowat 2,6 %.
De euro trok wat aan ten opzichte van de meeste munten en handhaafde zich een groot deel van de week boven de 1,25 USD.

 

Bedrijfsnieuws

- De cyclische sectoren stonden onder druk door de vraagtekens rond de evolutie van de wereldwijde vraag: de koper- en ijzerertsprijs viel terug, de ertsen- en mineralensector verloor 4 %, de autosector gaf 2 % prijs.
- In Brussel publiceerde D'Ieteren een halfjaarresultaat dat minder slecht was dan verwacht. Picanol (houden) en vooral EVS (kopen) publiceerden erg goede resultaten, Telenet (verkopen) tuimelde ruim 10 % lager door zijn kapitaalverlaging, maar het aandeel blijft nog altijd duur. Tot slot bracht de meerderheidsaandeelhouder van VPK Packaging (houden) een bod uit op de groep tegen 33 EUR per aandeel.

 

Wordt verwacht...

Dinsdag 4 september

ISM-index voor de Amerikaanse industrie

 

Woensdag 5 september

PMI-index voor Europa (perceptie van de activiteitsgraad in de ogen van de aankoopmanagers), zal een beter beeld geven van de noodzaak aan (en de omvang van) een ingreep van de centrale bank.

 

Donderdag 6 september

- Vergadering van het monetair comité van de ECB, zou de aanleiding kunnen zijn voor verklaringen van voorzitter Monti die bepalend kunnen zijn voor het sentiment op de markten de komende weken

- ISM-index voor de Amerikaanse dienstensector

 

Vrijdag 7 september

Werkloosheidscijfers VS

 

Deel dit artikel