Analyse
Overzicht voorbije week 5 jaar geleden - vrijdag 17 augustus 2012

Er zijn nog altijd te veel onzekerheden om de Europese beurzen globaal genomen opnieuw koopwaardig te vinden. Amerikaanse aandelen (met dank ook aan de lichtjes ondergewaardeerde dollar) zijn interessanter.

Beursnieuws

De beurzen, die flirten met hun hoogste niveau van de voorbije vijf maanden, toonden zich de voorbije week af en toe aarzelend maar klokten uiteindelijk toch in het groen af (Stoxx Europe 50: +0,57 %, S&P 500 +0,87 %).
In de VS putten de markten moed uit geruststellende indicatoren over de economische activiteit (ook al zou dat een nieuwe monetaire interventie van de Fed kunnen uitstellen, iets waar de beleggers nochtans verzot op zijn).
In de eurozone, die globaal genomen in recessie is, zorgde de hoop op een interventie van de ECB ervoor dat de Italiaanse en Spaanse aandelen (die in een golf van paniek te hard waren afgestraft) hun herstel konden voortzetten. De situatie van beide landen blijft wel zorgwekkend. Beleg er dus niet lichtzinnig in.

Bedrijfsnieuws

Cisco Systems publiceerde iets beter dan verwachte kwartaalresultaten en trok zijn dividend op.
KPN heeft het moeilijk om zijn hoge schuldenlast af te bouwen en moet de verkoop van zijn Belgische dochter Base uitstellen.
De bankensector blijft gebukt gaan onder schandalen. Doordat er geknoeid werd met de Libor-rentevoeten, hebben twee Amerikaanse staten een groep van 7 banken voor de rechtbank gedaagd, waaronder 4 banken die deel uitmaken van onze selectie: Barclays, UBS, HSBC en Deutsche Bank.
In Brussel verraste Telenet door een bod op de eigen aandelen aan te kondigen. Sioen, dat sinds de publicatie van zijn laatste jaarresultaat terrein verloor, zag zijn koers opnieuw de goede richting uit gaan (de beleggers lijken stukje bij beetje te geloven in het potentieel van de groep en in een herstel van de marges). Dexia bleef onder druk, en die druk steeg nog wat doordat de gouverneur van de Nationale Bank aangaf dat de restholding binnenkort mogelijk opnieuw vers geld nodig heeft.

Blikvangers volgende week

- 22 en 24 augustus: cijfers woningverkoop in de VS en bestellingen duurzame consumptiegoederen (indicator of het herstel van de activiteit al dan niet aanhoudt).
- 23 augustus: barometers industriële activiteit in Duitsland en Frankrijk (die wellicht het zwakkere economische vormpeil van beide economieën zullen bevestigen)
- De resultaten van Heineken (misschien de gelegenheid om meer te weten te komen over een bod op Asia Pacific Breweries), van Delhaize (zou positief kunnen verrassen), Agfa-Gevaert, Roularta, Deceuninck, Kinepolis, Iris, Van de Velde, Ackermans & van Haaren, VGP en CFE.

 

Deel dit artikel