Analyse
Overzicht van de voorbije week… 5 jaar geleden - vrijdag 24 augustus 2012

Beurzen omlaag, ook bedrijfsresultaten achteruit, maar zonder grote negatieve verrassingen.

Beursnieuws

- Het dossier Griekenland blijft een heet hangijzer en de beleggers blijven dan ook wantrouwig. Zowel de Stoxx Europe 50 als de S&P 500 verloren terrein. Vooral de Spaanse beurs, die geprofiteerd had van de relatieve rust de voorbije weken, kreeg opnieuw klappen. Ook de Bel 20 boerde achteruit.
- In de VS zou de interventie van de Federal Reserve minder krachtig kunnen worden dan verhoopt. In Europa werd de euro wat ondersteund door de hoop op een ingrijpender optreden van de ECB.
- Het zwakke vormpeil van de wereldeconomie (met inbegrip van China) blijft verontrusten en zou in de toekomst op de bedrijfsresultaten kunnen wegen.
Blijf de voorkeur geven aan Amerikaanse aandelen en aandelenfondsen, en profiteer van de lage waardering van de Chinese beurs, bijv. via het fonds Fidelity China Focus A EUR.

 

Bedrijfsnieuws

- Heineken (verkopen) rondt de laatste details van zijn overname in Azië af. Die moet helpen om de zwakke activiteitsgraad in Europa te compenseren maar de brouwer betaalde een (te) hoge prijs.
- Diageo (houden) liet, met dank aan de groeilanden, mooie prestaties optekenen. En zo zijn er wel meer bedrijven in de sector consumptiegoederen (u kunt erin beleggen via het fonds ING Daily Consumer Goods Fund).
- In de hightechsector zijn goede zaakjes schaars. De kwartaalresultaten van Dell en Hewlett Packard ontgoochelden (de Nasdaq verloor terrein). Apple (houden) verdedigt zijn status als grootste beurskapitalisatie ooit (ruim 600 miljard dollar), maar Facebook (verkopen) blijft bengelen op amper de helft van de waarde die het had bij zijn beursintroductie...
- In de oliesector stimuleert de gestegen olieprijs de bedrijven om te investeren, nieuwe olielagen te exploiteren en dankzij innovaties op een rendabele manier aan exploratie op grote diepte te doen. Zowel BP, Chevron, Encana, Repsol als Total zijn koopwaardig.
- In België vertonen de halfjaarresultaten van heel wat bedrijven een achteruitgang (Agfa-Gevaert, Ackermans & van Haaren, Deceuninck, Delhaize, Roularta…), maar globaal genomen blijven ze correct. De meeste ondernemingen verwachten een betere tweede jaarhelft, Delhaize (houden) blijft echter pessimistisch gestemd. Kinepolis (verkopen) en IRIS (kopen) lieten dan weer een mooie winstgroei optekenen. Zonder echt een duidelijk aantoonbare reden, dook de koers van D'Ieteren (verkopen) en KBC (houden) omlaag, terwijl die van Option (verkopen) weer hoger klom.

 

Wordt verwacht...

Maandag 27:

- Ifo-index: ondernemersklimaat in Duitsland; hoe zit het met de vertraging ?

 

Dinsdag 28:

- halfjaarresultaten Bouygues en D'Ieteren

 

Woensdag 29:

- bijstellen Amerikaanse groeicijfers en "beige book" (stand van zaken conjunctuur door Fed)
- bijeenkomst centrale bank Brazilië (daling leidende rente mogelijk)
- halfjaarresultaten Tessenderlo

 

Donderdag 30:

- Duitse werkloosheidscijfers.
- halfjaarresultaten Vivendi

 

Vrijdag 31:

- economische groeicijfers India en Brazilië

 

Deel dit artikel