Analyse
Negatieve rentevoet 5 jaar geleden - woensdag 22 augustus 2012

De Belgische staat leende recentelijk 1,15 miljard euro door schatkistcertificaten op 3 maand uit te geven tegen een rentevoet van -0,012 %. Wat betekent dat?

Risicoloos, graag

Stelt u zich even voor dat uw bankier u een spaarrekening zou aanbieden met een negatief rendement. Als u 1000 euro stort, krijgt u maar 995 euro terug. De kans is klein dat u op zo'n bod zou ingaan. Dan kunt u het geld zo goed in een kluis of onder uw matras stoppen...Maar er zijn ook institutionele beleggers (verzekeraars, pensioenfondsen, enz.) die dagelijks miljoenen tot zelfs miljarden euro's moeten kunnen plaatsen op een risicoloze manier. Van een kluis of een matras, is in dergelijke gevallen geen sprake...

 

Geen vangnet

Gezien er steeds minder risicoloze alternatieven beschikbaar zijn kunnen institutionele beleggers ook hun cash aan een bank toevertrouwen, maar als die overstag zou gaan (wat in deze crisistijden nooit helemaal uit te sluiten valt), dan zien ze hun centen in rook opgaan. In tegenstelling tot particulieren, kunnen zij immers niet terugvallen op een depositogarantie-regeling.

 

Vlucht naar kwaliteit

Die "grote jongens" gaan dan ook op zoek naar de meest veilig geachte mogelijkheden: de staatsleningen. Maar niet van om het even welk land! Zo bieden Italiaanse en Spaanse overheidsobligaties hoge rentevoeten, maar die landen kampen ook met financiële problemen. De beleggers mijden ze dan liever. De goede leerlingen van de euroklas, Duitsland op kop, behoren wel tot die fel gegeerde veilige havens. En België behoort ook nog altijd tot de goede leerlingen. De beleggers geloven dat ons land in staat moet zijn om zijn begrotingstekort terug te dringen. De vraag naar obligaties van risicoarme landen is dermate groot, dat die landen het zich kunnen veroorloven om iets minder terug te betalen dan ze zelf hebben geleend. De belegger schiet er dus een beetje bij in, maar hij is wel (quasi) zeker dat hij zijn inleg (bijna) integraal recupereert.

 

Wantrouwen t.a.v. banken

Dat België geld kan lenen tegen negatieve rentevoeten is goed nieuws voor de overheidsfinanciën, maar verraadt niettemin een grondige malaise. Het wantrouwen t.a.v. de banken blijft enorm. Bovendien wordt de kloof steeds groter tussen de meer noordelijke Europese landen (die kunnen profiteren van abnormaal lage rentevoeten) en zuidelijke lidstaten (die langzaam doodgeknepen worden door de duizelingwekkend hoge rentevoeten die ze moeten bieden om financiering te vinden). En dat de rente zo laag is, is tot slot natuurlijk ook te wijten aan het feit dat het vormpeil van de economie erg laag is. De eurozone als geheel kampt opnieuw met recessie, een lot dat binnenkort misschien ook ons land wacht.

 

Deel dit artikel