Analyse
Het weekoverzicht en hetgeen volgende week moet worden gevolgd 5 jaar geleden - vrijdag 3 augustus 2012

Wat geven de indicatoren aan? Hoe reageren de beurzen? Wat valt er de komende dagen te verwachten?

Europe

- Na de ontgoochelende stellingname van de ECB, ging de Spaanse 10-jarige rente opnieuw boven de 7%.
- De Belgische rente op 10 jaar blijft profiteren van de veilige status van België en is de hele week teruggevallen tot 2,55%.
- De recessievrees in de eurozone heeft bevestiging gekregen nadat een verwachting voor de Belgische BBP in het tweede trimester werd bekendgemaakt, namelijk een krimp van 0,6 %. Voor de eurozone rekenen we voor 2012 op een achteruitgang van het BBP van 0,8 %. Daarna gaan we uit van een licht herstel in 2013 (+0,4 %) en 2014 (+1,1 %). Duidelijk onder het niveau van in 2011 (+1,3 %).

 

Beurs

- De aandelenindex Stoxx Europe 50 sloot net als de andere beursindices de week in schoonheid af nadat er in de VS in de maand juli meer banen werden gecreëerd dan verwacht.
- De Bel 20 heeft niet gereageerd op de publicatie van het BBP-cijfer maar wel op de aankondiging van het ECB die voor een flinke aderlating heeft gezorgd.
- Ook de voorbije weken hebben heel wat bedrijfsresultaten aangetoond dat de wereldwijde economische vertraging niet onopgemerkt voorbijgaat.
UCB (-3,7%) heeft echter goede verkoopcijfers van drie nieuwe geneesmiddelen aangekondigd.
GDF Suez (+6,4 %) heeft ook goede cijfers kunnen voorleggen.
Melexis (+6,5 %; kopen) deed beter dan verwacht en publiceerde een record kwartaalomzet. De hogere dollar en de sterke vraag naar wagens in Azië hebben daarvoor gezorgd. Melexis verhoogde trouwens zijn verwachtingen voor 2012.
AB InBev (+1,4 %) ontgoochelde: de bedrijfsmarge en de verkochte volumes zijn gedaald.
Dexia (+0 %; verkopen) heeft opnieuw kolossale verliezen moeten opbiechten (0,6 EUR per aandeel in het eerste semester); de staatswaarborgen vallen duurder uit dan eerst begroot.

 

De volgende dagen

- Dinsdag zal Italië een schatting van zijn BBP voor het tweede kwartaal bekendmaken (een daling valt te verwachten).
- Donderdag en vrijdag: de Japanse en Australische centrale bank geven meer tekst en uitleg bij hun monetaire beleid. Wat zal hun antwoord zijn op de wereldwijde economische vertraging?
- Bedrijfsresultaten : Ageas (Europese schuldcrisis zal opnieuw zwaar doorwegen ) publiceert dez maandag zijn cijfers, Rio Tinto en CSC woensdag en Deutsche Telekom donderdag.

Deel dit artikel